menu

Vergeet Niet de Leeuwen te Aaien - Anton Koolhaas (1957)

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Dieren

144 pagina's
Eerste druk: G.A. Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

In 'De bijeenkomst' vindt de oude meeuw Tractaal, die bijzonder kunstig kan landen, het samenzijn met de andere meeuwen steeds onbevredigender en vliegt in zijn eentje naar een duinmeertje dat hem een goede plaats lijkt om een bijeenkomst van alle meeuwen te houden. Het varken Tip in ‘Mijnheer Tip is de dikste mijnheer’ gaat graag rond in het varkenshok met de vraag ''Alles kits?''. Als antwoord krijgt hij dan: ''Kitserdebitsie”; of “Heeft u geen last van vette benen?”; of “Sabbel je maar door Sabbelland” en meer van die geestige zinnetjes, want varkens zijn vaak goede verstaanders en hebben aan een half woord genoeg.’ Deze vrolijkheid is bij Koolhaas echter bijna altijd met bitterheid gemengd, want varken Tip moet er uiteindelijke aan geloven, als de ‘vrachtauto van de N.V. Exportslachterij, voorheen gebr. Taat’ het terrein opdraait. In 'Vergeet niet de leeuwen te aaien' neemt de vlo Lyrus het op zich overal te verkondigen dat de leeuw de koning der dieren is. 'Frederick Abstract' gaat over het hooghartige konijntje Frederick. In 'Het witte dak' is de duif Piet gefascineerd door de oudere duif Arie die altijd buitengewoon chagrijnig is. Piet probeert te achterhalen waardoor dit komt.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
4,5
Vergeet niet de leeuwen te aaien is een voor Koolhaas doen lang en episch dierenverhaal. Het begint allemaal op de Afrikaanse savanne waar de twee leeuwen Basra en Betoel saampjes gezellig naar een kudde grazende gazellen liggen te loeren. Het is een met veel humor doorspekt verhaal dat niets van doen heeft met de klassieke dierenfabel. Koolhaas toont ons de hardheid van de natuur: het zomaar ineens de ander willen bijten, zonder enige aanleiding, als in een reflex.. wat we ook al zagen in het rattenverhaal Gif van de overkant.
Dan verspringt het verhaal naar de vlo Lyrus die terechtkomt op de rug van een hyena die op een dag gevangen wordt voor een dierentuin en in een krat verscheept naar.. Amsterdam? Het verhaal is avontuurlijk en kent meer onverwachte wendingen dan een vluchtende haas. Ook komt de muis Alstatubel nog even langswippen, die we nog kennen uit De Kater komt terug. Van The Lion King vallen we bijna onopgemerkt midden in een Lady and the Tramp-achtig verhaal.
Over Disney gesproken, de klassieke 'dieren' tekenfilms lijken in zekere zin best veel op de dierenverhalen van Koolhaas. Er zijn duidelijk aantoonbare verschillen natuurlijk, Koolhaas is verre van moralistisch, maar toch, qua inleving en originaliteit en ontroering zie ik wel overeenkomsten.. De scène met Bambi en Stampertje op het ijs bijvoorbeeld, had zo van Koolhaas kunnen zijn.. Dat een hertje vast komt te zitten op het ijs komt overigens vaker voor dan men zou denken, het diertje ligt dan met gespreide benen op het glibberige ijs en kan geen kant op.

In Mijnheer Tip is de dikste mijnheer gaat het over het vrolijke varken Tip dat in een varkensstal de moed erin probeert te houden en zijn medevarkens iedere dag weer opbeurt met geestige zinnetjes als: 'Kitserdebitsie' of 'Heeft u geen last van vette benen?' of 'Sabel je maar door Sabelland'. De boer komt af en toe de stal binnengelopen, schopt het dikste varken onder z'n achterste en sleurt hem aan een oor mee naar buiten. De mens, de boer in dit geval, speelt doorgaans geen belangrijke rol in de dierenverhalen van Koolhaas, maar is eerder een onopvallend decorstuk dat sporadisch naar voren wordt geschoven. Net als de olifantendompteur in Dumbo of de jager in Bambi, in feite.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:56 uur

geplaatst: vandaag om 04:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.