menu

Underland: A Deep Time Journey - Robert Macfarlane (2019)

Alternatieve titel: Benedenwereld: Een Reis door de Diepe Tijd

mijn stem
4,33 (3)
3 stemmen

Engels
Historisch / Ideeƫnliteratuur

496 pagina's
Eerste druk: Hamish Hamilton, Londen (Verenigd Koninkrijk)

''We weten zo weinig van de werelden onder onze voeten. Kijk op een heldere nacht omhoog en je ziet het licht van sterren meer dan duizenden triljoenen kilometers van ons vandaan. Kijk naar beneden en je blik stuit op topgrond, tegel of teen…'' 'Benedenwereld,' is een reis naar de materiële, mythologische en herinnerde wereld onder onze voeten. Centraal staat de vraag of we goede erflaters zijn. Zorgen we goed genoeg voor de aarde? Wat halen we uit haar, wat leren we van haar, welke fossiele resten laten we achter? 'Benedenwereld' is een reis naar de diepe tijd van het verleden en naar de toekomst van onze planeet. Het bestrijkt de hele wereld en toont de onontkoombare gevolgen van ons handelen. Wat doen wij met de aarde, wat doet de aarde met ons?

zoeken in:
avatar van ...stilte...
Interview met Robert Macfarlane in Trouw:

Privacy settings - trouw.nl

"Dit boek beschrijft het vreemde, verwarrende tijdperk waarin we leven en zet het af tegen oudere lagen van onze beschaving. Het vraagt mij, het vraagt de lezer, wat wij straks achterlaten. Het boek gaat niet alleen over wat boven komt, maar ook over wat wij achterlaten aan sporen, herinneringen, trauma’s, afval.”

avatar van ...stilte...
Het is geen boek om achterelkaar uit te lezen, maar tot nu toe is het bijzonder indrukwekkend. Robert Macfarlane daalt af in de diepe aarde en denkt na over leven en dood, verleden en toekomst...

En schrijft bijzonder mooi poëtische zinnen:

Daar zwijgen we allebei. Taal wordt vermorzeld. We zijn te zeer in beslag genomen door de bouw van innerlijke structuren waarin we onze goede moed kunnen onder brengen, want de druk is hier immens, het gewicht van gesteente die ik niet eerder heb ervaren, die ons snel in steen verandert. Het is een fascinerende plek, niet een waar je het lang uithoudt.

We liggen zo lang op de aarde van de grafheuvels dat ik, wanneer ik omkijk nadat we zijn weggelopen, zie dat we afdrukken van ons lichaam in het gras van de begraafplaats hebben gemaakt, contouren hebben achtergelaten van wat komen gaat.

Stilte, heeft dit boek enige verwantschap met Salomon Kroonenberg’s Waarom de hel naar zwavel stinkt: mythologie en geologie van de onderwereld?

avatar van ...stilte...
Dat boek kende ik niet ouwesoeur, bedankt voor de tip!

Maar wat me in Robert Macfarlane vooral aantrekt is zijn niet intellectualistische benadering. Hij ondergaat alles lichamelijk, laat zich verassen door beelden en onverwachtse perspectieven... en zet die indrukken om in dichterlijk taalgebruik. Het is geen wetenschapper maar een kunstenaar en bovenal een avonturier. Hij is niet voor één gat te vangen!

avatar van ...stilte...
geplaatst:
Weer verder gegaan in dit fantastische boek...

Soms zie je beter in het donker.

avatar van ...stilte...
geplaatst:
Was je geest ook maar een stukje groener, dan zouden we je van zin doordrenken.

Benedenwereld is onderverdeeld in drie zalen, die weer bestaan uit een aantal hoofdstukken. EERSTE ZAAL heb ik nu gelezen en als laatste het hoofdstuk De ondergroei.
Daarin doet MacFarlane een pleidooi voor een nieuwe taal om met de natuur om te gaan. "Ons huidige taalsysteem strijdt tegen de gedachte dat alles een ziel heeft..."

De ware benedenwereld van de taal bestaat niet uit de stammen van afzonderlijke woorden, maar uit de bodem van grammatica en syntaxis, waar in zeer lange perioden manieren van praten en daarmee manieren van denken in neerslaan en op elkaar inwerken. Grammatica en syntaxis oefenen grote invloed uit op de gedragingen van een taal en zijn gebruikers. Ze bepalen hoe we ons tot elkaar en tot de levende wereld verhouden. Woorden scheppen werelden - en taal is een van de grote geologische krachten van het antropoceen.

Dit boek verandert mijn/onze kijk op de wereld (en dat is hard nodig).

Het woord voor wereld is 'bos'.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:23 uur

geplaatst: vandaag om 10:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.