menu

Evil on the Wind - Diney Costeloe (2009)

Alternatieve titels: Familie op de Vlucht | The Runaway Family

mijn stem
4,00 (6)
6 stemmen

Engels
Historisch / Sociaal

320 pagina's
Eerste druk: Castlehaven, Shipham (Verenigd Koninkrijk)

Duitsland, 1937. Naarmate de Nazi’s het land verder in hun greep krijgen, wordt joden het leven steeds moeilijker gemaakt. Ruth en Kurt moeten toekijken hoe hun kinderen, Laura, Inge en de tweeling Peter en Hans, getreiterd en vernederd worden. Als Kurt wordt opgepakt door de SS, ziet Ruth geen andere mogelijkheid dan met de kinderen aan de hand te vluchten. Maar waar kunnen ze heen, waar zijn ze nog veilig? Wat volgt is een wanhopige zwerftocht door een land waarin helden en verraders er precies hetzelfde uit zien…

zoeken in:
4,0
Diney Costeloe haar vader was uitgever in London. Hierdoor groeide ze op tussen de boeken. Ze is gekend van verschillende oorlogsromans die er trouwens allen prachtig uitzien!

Familie op de vlucht gaat over een Duits Joods gezin. Het gezin bestaat uit Kurt, Ruth, Laura, Inge, Peter en Hans. Het is 1937 en Hitler krijgt steeds meer en meer macht. De wetten veranderen in Duitsland waardoor het leven voor de Joden steeds moeilijker wordt. Ruth en Kurt runnen een eigen zaak tot het moment dat Kurt wordt opgepakt en hun winkel in brand wordt gestoken. Wat volgt is de zoektocht naar een veilige plaats voor het gezin. Ruth neemt de kinderen mee van haar buren tot haar schoonbroer en verder. Steeds duiken er nieuwe problemen op terwijl Kurt naar een werkkamp is gebracht..

Dit verhaal is wat anders als andere oorlogsverhalen. Het tijdsperspectief is vooral gesitueerd van voor de oorlog (bij de opkomst van Hitler). De nieuwe maatregelen hebben zware gevolgen en mensen die voorheen vriendelijk waren zijn nu wraakzuchtig naar Joden. Het verhaal geeft vooral deze veranderingen weer. Daarnaast worden ook de kindertransporten aangehaald in het boek. Hierdoor krijg je een beter beeld wat er door de ouders hun hoofd moet zijn gegaan op het moment dat ze zo’n ingrijpende beslissing nemen!
Als afsluiter is er een beklijvend plot neergeschreven. Ik heb stiekem even een traantje moeten wegpinken. De onmacht en moederliefde is echt voelbaar en komt binnen als lezer!

Costeloe heeft een ongecompliceerde schrijfstijl. De focus ligt volledig op het inhoudelijke verhaal. Je wordt hierin meegesleept. De personages zijn prachtig uitgewerkt. De connectie tussen Ruth en Kurt is hartverwarmend. Ze zitten op dezelfde golflengte qua gedachtegang. Dit stukje is wat geromantiseerd en misschien wat heel toevallig allemaal maar hé, het is dan ook een roman.

Een historische roman die een origineel verhaal brengt. Een boek over familie, liefde, wanhoop, verraad en opofferingen. Ik ben zeer nieuwsgierig naar de andere boeken van Costeloe!

avatar van Arkan
5,0
Er zijn zoveel boeken over de WOII geschreven, maar dit boek is ander.

Natuurlijk, het is een roman, maar een historische die heel realistisch de vooroorlogse jaren weergeeft. En dit maakt het zo anders dan enig ander boek over de wereldoorlog.
Het speelt zich af ten tijde dat de "antisemitische rassenwetten van Neurenberg" en "de wetten ter bescherming van het Duitse bloed en de Duitse eer" van kracht gingen, dus vanaf 1935.

Het boek is op zo'n manier geschreven dat je alles heel goed aanvoelt, dat je als het ware er zelf midden in zit. De plunderingen, brandstichtingen, je kan het wezenlijk voor je zien.
Je voelt de angst, de spanning, het opgejaagde gevoel.
Het onbegrip want vrienden worden opeens vijanden.

Ruth, een moeder vol angst, maar vechtend als een leeuwin voor haar kinderen. Smachtend naar haar man. Ze moet hartverscheurende keuzes maken, de pijn van een moederhart.
Het is allemaal zooo voelbaar, zooo mooi beschreven, zooo realistisch.


Een heel aangrijpend familieverhaal dat moet verteld worden, wat nooit vergeten mag worden en wat niemand ooit zou mogen meemaken.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:47 uur

geplaatst: vandaag om 02:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.