menu

Echo - Thomas Olde Heuvelt (2019)

mijn stem
3,54 (13)
13 stemmen

Nederlands
Thriller

616 pagina's
Eerste druk: Luitingh-Sijthoff, Amsterdam (Nederland)

Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt ze het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn. Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt...

zoeken in:
avatar van Abubakari
3,5
Een boek met plussen en minnen, ik ga het niet vergelijken met HEX, het andere boek van ToH wat ik las (dat vond ik trouwens beter, meer vaart. Ha, gewoon toch vergeleken).

Het idee is prachtig, Nick gaat een berg beklimmen samen met een klimmaat, de berg blijkt verdoemd. Na een helse beklimming vol hallucinaties en helse ellende keert Nick verminkt terug. En heeft iets naars meegenomen. Iets wat invloed heeft op hem maar vooral op mensen om hem heen. Het andere hoofdpersoon is Nicks vriend, Sam Avery, een Amerikaan en Nicks liefde.
Samen gaan ze na Nicks revalidatie terug naar Zwitserland om uit te zoeken wat er loos is.

De proloog zou ik bij nader inzien pas later lezen omdat ie mij iets teveel verklapte, maar je wordt wel gelijk met je snuit de hel in gedrukt. (mocht je daadwerkelijk de proloog later willen gaan lezen, lees hem dan nadat je tot pagina 580 bent gekomen)

Pluspunten: Het originele idee, de dreigende sfeer, het effect wat Nick op andere mensen heeft.
De laatste plusminus 80 paginas waar de spanning flink opgeschroeft wordt en je sneller gaat lezen.

Minpunten:

De beklimming van de Maudit (mijn Frans is niet zo best, ik heb even opgezocht wat Maudit betekent ) is voor niet bergbeklimmers te uitgebreid beschreven, hoewel het op zich wel een prachtige beschrijving van een helse tocht is. Maar het duurt wel erg lang en er zitten wat teveel termen en beschrijvingen in waar ik niks mee kon.

De horror blijft toch wel wat beperkt, het boek begint veelbelovend, een gebeurtenis in het ziekenhuis waar Nick ligt doet verlangen naar de rest van de horror die losbreekt, maar ten eerste blijkt de ziekenhuis gebeurtenis vrij zijdelings deel uit te maken van het verhaal en ten tweede krijgt het geen groot vervolg in de rest van het verhaal.
Er gebeurt ondertussen wel van alles, maar veelal toch wat op de achtergrond en pas in de laatste circa 80 pagina's komen die gebeurtenissen meer op de voorgrond. Dat vond ik wel jammer, want daardoor zakte het verhaal soms wat in. Een puur horrorverhaal is het zeker niet, het is een bergverhaal, het is een love story én een griezelverhaal.

Laatste minpunt, Thomas Olde Heuvelt gebruikt ontzettend veel Amerikaanse woordjes en uitdrukkingen. Ik vond dat niet fijn lezen, tikkeltje irritant zelfs.

Conclusie
Al met al wel een dikke voldoende, mooi verhaal, kakt soms misschien even een beetje in, maar leest desalniettemin over het grote geheel genomen toch wel lekker door. Einde vond ik iets minder, ik hou wel van een klapper, zoals de versie van Hex die ik las eindigde, dit boek eindigde mij wat te poëtisch, vreesde al een dergelijk einde, doe mij maar een einde vol gruwel en ellende, daar lees ik griezel & horror voor maar over het geheel genomen een mooi en bizar verhaal.
Een 7,5. Of in dit geval 3,5 ster wat een 7 is, maar dat halfje krijgt ie er gratis bij.

avatar van lowieke
4,0
Erg mooi boek. Origineel en prikkelend verhaal.

Daarnaast steekt het over het geheel erg goed in elkaar en vind ik de verwijzingen ook mooi. Het poëtische geheel maakt het voor mij interessanter dan de gemiddelde thriller/horror

avatar van devel-hunt
3,5
Leuk en origineel boek waar soms zelfs de nuchtere persoon wat onrustig van wordt, zeker niet lezen in de avonduren, alleen thuis, vlak voor het naar bed gaan, want voor je het weet gaat je fantasie met je op de loop, en lig je zwetend onder de dekens, als een kind zo bang, het boek kruipt onder de huid en blijft daar zitten hoe ver gezocht het verhaal ook is, het pakt je.
Minder element is de lengte en soms wat langdradige passages, die wel heel diep op iedere aspect ingaan waardoor de vaart uit het boek verdwijnt, en de aandacht verslapt.
Het einde is uiteraard compleet ongeloofwaardig, maar dat geld natuurlijk voor het hele verhaal, het is een soort horror fantasie wat uiteindelijk over de diepe liefde tussen 2 mannen gaat, een liefde die wel heel onvoorwaardelijk is.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:46 uur

geplaatst: vandaag om 13:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.