menu

Middle England - Jonathan Coe (2018)

Alternatieve titel: Klein Engeland

mijn stem
3,83 (9)
9 stemmen

Engels
Sociaal

432 pagina's
Eerste druk: Viking, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Engeland, 2010. Autofabrieken worden vervangen door inwisselbare winkelketens en in Londen gaan verhitte rellen en demonstraties over in enthousiasme voor de aanstaande Olympische Spelen. In 'Klein Engeland' beschrijft Jonathan Coe de levens van een kleurrijke groep personages in een periode van grote veranderingen. Ian en Sophie zijn net getrouwd en hebben ieder een ander idee van de toekomst van hun land en mogelijkerwijs over de toekomst van hun relatie. Doug, een politiek commentator, schrijft gepassioneerde columns over de arm-rijkverhoudingen vanuit zijn onbetaalbare appartement in Chelsea, terwijl zijn dochter juist alles doet om sociale gelijkheid te bevorderen. Benjamin Trotter heeft moeite met zijn middelbare leeftijd en probeert nog één keer iets nieuws in zijn leven. Dit is het verhaal van het moderne Engeland. Een verhaal van nostalgie en verwarring, van teleurstelling en onverholen woede.

zoeken in:
3,5
Benjamin Trotter keert na jaren terug. Het voorlaatste boek was 'De gesloten kring' uit 2004. Wat een aangename verrassing van Jonathan Coe.

avatar van Wickerman
4,0
Goed boek met diverse verhaallijnen die diverse generaties en klassen doorkruisen. Het verhaal geeft een sterk beeld van de Engelse maatschappij in de afgelopen jaren. Dikke(re) pil, maar je komt er goed in.

3,5
In zijn nawoord schrijft Jonathan Coe dat hij niet van plan was om na ‘the closed circle’ nog een boek te schrijven over de familie Trotter. Hij kwam op andere gedachten nadat hij collega schrijfster Alice Adams liefdevol over dit boek hoorde spreken. Coe vond dat er een boek over de Brexit (of Brixit) geschreven moest worden en dan kun je net zo goed de Trotters nemen. Benjamin is de hoofdpersonage in dit boek; diens vervelende broer Paul werd door Coe er uit geschreven, weg met die kwal, emigratie Japan, zo ver mogelijk weg van Birmingham. Vriend Doug Anderton komt wel uitgebreid aan het woord in dit boek, dat moet ook wel want hij is journalist. Zijn contactpersoon is Nigel Ives, een ambtenaar van Downingstraat 10. Veel leuke gesprekken vinden plaats. Vader Colin Trotter en zus Lois komen ook in het boek voor, zij het niet uitgebreid. Veel aandacht is er voor de volgende generatie. Coriander, de puberende dochter van Doug en zijn elitaire echtgenote. Een sympathieke rol is er voor Sophia, de dochter van Lois en haar man Ian. Er is ook een taai stuk, gaat over de ruzie tussen 2 kinder entertainers. Helaas gaat Coe één hoofdstuk te lang door. Het was beter geweest om na de voorlaatste te stoppen. En dan over een paar jaar een vervolg, hoe de Trotters de Brexit en corona verteren. Want ik verwacht dat ze weer terug gaan naar Birmingham. Nu eindigt het allemaal wat bezadigd, ach iedereen is gelukkig.

avatar van Lalage
3,5
Gelezen voor de leesclub, zonder de andere delen van de trilogie te hebben gelezen, maar dat lijkt geen probleem. Dit boek leest lekker vlot en het is uitstekend vertaald. Toch heb ik geen inspiratie om erover te bloggen. Misschien komt dat doordat de personages me niet zo aanspreken. Sommige aspecten vind ik wel interessant, zoals of je een goed huwelijk kunt hebben met iemand die totaal andere politieke denkbeelden heeft

Gast
geplaatst: vandaag om 13:43 uur

geplaatst: vandaag om 13:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.