menu

Time Song: Searching for Doggerland - Julia Blackburn (2019)

Alternatieve titels: Lied van de Tijd: Op Zoek naar Doggerland | Time Song: Journeys in Search of a Submerged Land

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Engels
Historisch

240 pagina's
Eerste druk: Random House, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In 'Lied van de tijd' onderzoekt Julia Blackburn de geschiedenis van het land dat nu bekendstaat als Doggerland, een gigantisch laagland dat ooit de oostkust van Engeland direct verbond met Nederland en het vasteland van Europa – totdat de stijgende zeespiegel het gebied voorgoed overspoelde rond 5000 voor Christus. Julia Blackburn verweeft fragmenten uit haar eigen leven met de verhalen van de mensen die onderzoek doen naar de geschiedenis van Doggerland. Ze bezoekt Nederlandse vissers die slagtanden en botten van mammoeten en andere dieren uit de Noordzee vissen. In Denemarken maakt ze kennis met de Man van Tollund, al tweeduizend jaar perfect bewaard in het veen, waardoor het lijkt alsof hij elk moment wakker kan worden.

zoeken in:
...stilte...
Ik zag haar vandaag in de laatste uitzending (een herhaling ervan) van het helaas van het beeldscherm verdwijnende VPRO Boeken (een programma dat ik van het begin af aan trouw bekeken heb).

Alles verdwijnt is het onderwerp van dit boek. Julia Blackburn kijkt terug in de geschiedenis van het verdwenen Doggerland en haalt herinneringen op van haar overleden man de bekende Nederlandse beeldhouwer Herman Makkink.

Ze wandelt langs de kusten en raapt aangespoelde botjes op...

...stilte...
Wat verdwijnt is voor altijd. En nabij.

Het is een prachtig boek! Te vergelijken met Benedenwereld Robert Macfarlane, want ook Julia Blackburn maakt een rondreis langs wetenschappers, bezoekt bijzondere plekken en daalt af in grotten. Er staan kaarten in van Doggerland en aan elk "Lied van de tijd" is een tekening toegevoegd van Enrique Brinkman.

En in deze tijd van klimaatverandering en de rampen die op ons afkomen is het vooral een troostrijk boek.

Het gerimpelde water werd bespikkeld met een glinsterend wit licht dat danste op de woelige golven. Omdat ik geen vertrouwen heb in mijn zwemkunsten waagde ik me niet te diep en zo af en toe zette ik mijn voeten op het verzonken land onder me. Het was daar te mooi voor woorden. Ik bleef niet te lang en keerde weer naar huis terug.

...stilte...
Het Rijksmuseum van oudheden in Leiden organiseert een tentoonstelling over Doggerland. Verdronken wereld in de Noordzee:

Doggerland | Rijksmuseum van Oudheden - rmo.nl

4,0
Julia Blackburn is geïnteresseerd in Doggerland, een onder gestroomd gebied uit de oertijd, gelegen tussen Groot-Brittanië en het Europese vasteland. Het eerste deel gaat over de oude tijd. Blackburn spreekt diverse mensen die dezelfde interesse delen. Zij zoekt regelmatig op stranden naar botjes en fossielen. Ook Nederland wordt met diverse bezoeken vereerd onder andere Urk, waar ook een bottenverzamelaar woont. Daarna deel 2; de Middentijd. Een prachtig, maar helaas kort hoofdstuk wijdt Julia aan Wilhelm Bleek, een Duitser die naar Zuid Afrika emigreert en interesse krijgt in de bosjesmensen, de San en hun klanktaal. Deze man, zijn vrouw Jemima, dochter Dorothea en schoonzus Lucy hadden wel iets meer aandacht verdiend, gelukkig is er dan wikipedia nog als aanvulling. Deel 3 heet Een mum van Tijd. In dit deel onder anderen aandacht voor de Man van Tollund in Denemarken. Voor mij was niet alles even interessant. Blackburn heeft een prettige schrijfstijl, ze schrijft goed en gedetailleerd.

...stilte...
Leuk om je stukje te lezen ouwesoeur. Morgen ga ik de tentoonstelling Doggerland in Leiden bekijken (nu het nog kan).

4,0
Dank je stilte. Hopelijk een mooie, leerzame dag daar in Leiden.

...stilte...
Het is een prachtige tentoonstelling... en nog te bezichtigen tot 31 oktober.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:15 uur

geplaatst: vandaag om 10:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.