menu

Brutopia: De Dromen van Brussel - Pascal Verbeken (2019)

mijn stem
3,75 (6)
6 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

288 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Brussel is de meest gehate stad van België en de Europese Unie. De hoofdstad van een half miljard Europeanen roept beelden op van verval, armoede, chaos en bureaucratie. ''It’s like a hellhole,'' verklaarde Donald Trump. Maar Brussel is ook de onvermoede broedplaats van utopieën, urbanistische experimenten en Grote Maatschappelijke Vergezichten. Karl Marx schreef er zijn Communistisch Manifest, salafisten broeden er op de vestiging van een religieuze heilstaat en de eu bouwt er aan het meest ambitieuze politieke project sinds de Tweede Wereldoorlog. Brussel toonde zich bovendien een toevluchtsoord voor dissidente hemelbestormers en artistieke vrijbuiters zoals Charles Baudelaire, de grootste Brusselhater aller tijden. Sommige dromen veranderden de wereld, andere vielen stuk op de Brusselse kasseien.

zoeken in:
3,5
Een verzameling eerder journalistieke stukken rond het idee dat Brussel enerzijds een stad is van grote ideeën en plannen, waar dan in de praktijk de kleine man het slachtoffer van is. Marx schreef er het Communistisch Manifest, de eerste spoorlijn van Europa was hier, Expo58 was een reuzensucces enz. enz. Anderzijds worden voor de grote winsten en plannen hele volkswijken verwoest. Het is allemaal nogal deprimerend en eenzijdig, maar het leest wel vlot.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:43 uur

geplaatst: vandaag om 14:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.