menu

Lanny - Max Porter (2019)

mijn stem
3,50 (6)
6 stemmen

Engels
Psychologisch

208 pagina's
Eerste druk: Faber & Faber, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Even buiten Londen ligt een dorpje dat niet veel verschilt van andere. Het alledaagse bestaan is een mengeling van huiselijkheid en fantasie. Het dorp behoort toe aan de mensen die er nu wonen en aan de mensen die er de afgelopen eeuwen hebben gewoond. Het is onderdeel van het mysterieuze verleden van Engeland én van het verwarrende heden. Het dorp is vooral ook van Dode Papa Scheurwortel, die altijd luistert en observeert. Hij observeert Pete, de excentrieke kunstenaar. En hij luistert naar Peggy, die bij haar hek staat te roddelen over de families die net naar het dorp zijn verhuisd. Dode Papa Scheurwortel hoort het allemaal aan terwijl hij op zoek is naar zijn favoriet. Hij zoekt die bijzondere jongen. Hij zoekt Lanny.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
3,5
Tof boekje. Deed me enorm denken aan de serie Stranger Things en ook een beetje aan Twin Peaks. Zeker in zo'n personage als Peggy zag ik veel overeenkomsten met The Log Lady uit Twin Peaks. Ook dat dit verhaal zich afspeelt in een ogenschijnlijk kalm dorpje maar waar onder de oppervlakte van alles borrelt, deed me denken aan die serie.

Ik houd er altijd wel van als schrijvers qua stijl en vorm net even wat anders proberen. Dit boek bestaat uit drie delen die allen hun geheel eigen stijl en opbouw hebben, met wisselend succes wat mij betreft.

Het eerste deel dient vooral ter introductie van de hoofdpersonages en leest fijn met korte hoofdstukjes, afgewisseld met stukjes over het doen en laten van Dead Papa Toothwort, een creatuur dat alles weet van het dorpje waar Lanny en zijn ouders wonen. Lanny, Lanny's moeder en Pete komen over als erg sympathieke karakters en je hoopt als lezer dan ook dat het hen allemaal voor de wind gaat.

Maar niets is minder waar natuurlijk. Lanny verdwijnt spoorloos en het tweede deel bestaat uit korte fragmenten (soms slechts een enkele zin) die verschillende gevolgen van Lanny's verdwijning blootleggen. Ik vond dit deel wat minder goed werken. De sfeer in het dorp vond ik wel goed naar voren komen, met alle achterklap en vooroordelen, maar doordat dit deel zo fragmentarisch is, kwamen de wanhoop en angst niet echt goed op mij over. Ik had een beetje het idee dat de vorm hier de inhoud een beetje in de weg zat.

Het derde deel is het verst verwijderd van de realiteit en doet een beetje aan als fantasy-horror. Ik vond dit deel wel weer erg genietbaar, vooral vanwege de ontzettend spooky en creepy sfeer ervan. Vooral dit deel doet ontzettend denken aan Stranger Things, wat zeker geen slechte zaak is. Het einde deed me ook wel deugd, ik ben de laatste jaren toch een enorme sucker geworden voor happy endings.

Ik draag dit boek vanwege de verfrissende vorm een warm hart toe, maar wat minder experiment had het verhaal denk ik wel wat indringender en beter gemaakt. Ik heb zo het flauwe vermoeden dat dit boek qua inhoud niet echt zal gaan beklijven. Desalniettemin wel een fijne, vlotte leeservaring en ik ben zeker benieuwd geworden naar zijn debuut Grief Is The Thing With Feathers, die schijnt erg goed te zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:42 uur

geplaatst: vandaag om 20:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.