menu

Kissani Jugoslavia - Pajtim Statovci (2014)

Alternatieve titel: Mijn Kat Joegoslaviƫ

mijn stem
geen stemmen

Fins
Sociaal / Fantasy

286 pagina's
Eerste druk: Otava, Helsinki (Finland)

‘Mijn Kat Joegoslavië’ is een liefdesverhaal dat zich in twee landen en op twee totaal verschillende momenten in de tijd afspeelt en waarin een jongeman, zijn moeder, een boa constrictor en een wispelturige kat de hoofdrolspelers zijn. In de jaren 1980 is in Joegoslavië een jong moslimmeisje getrouwd met een man, die ze nauwelijks kent. Wat een gelukkige paar had moeten zijn, loopt al snel fout. Kort daarna wordt het land verscheurd door oorlog en vlucht zij met haar familie naar Finland, waar haar zoon Bekim opgroeit tot een sociale paria. Hij is niet alleen een immigrant in een land dat wantrouwend staat tegenover buitenlanders, maar ook een homoseksuele man in een samenleving die dat niet accepteert. Afgezien van wat losse partners, is zijn enige metgezel een boa constrictor die hij, ondanks dat hij doodsbang is voor slangen, door zijn appartement laat dwalen. Op een avond ontmoet Bekim in een homobar een pratende kat, die ook bij hem intrekt. Dit geestige, charmante, manipulatieve wezen brengt Bekim ertoe terug te reizen naar Kosovo om daar zijn problemen onder ogen te zien en de magische, wrede en ongelooflijke geschiedenis van zijn familie te begrijpen. En dat stelt Bekim uiteindelijk in staat zich te openen voor ware liefde, die hij op de meest onverwachte plaats zal vinden…

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Dit boek van Pajtim Statovci was in 2014 winnaar van de 'Helsingin Sanomat Literature Prize' voor de beste debuutroman in de Finse taal.
Door het Finse Nationale Theater is het boek in 2018 bewerkt tot toneelstuk.

Het boek is onder andere in het Engels verkrijgbaar en dan onder de letterlijk vertaalde titel 'My Cat Jugoslavia'. Andere vertalingen per mei 2017 zijn in het Italiaans, Noors, Frans, Zweeds, Deens, Tsjechisch en Ests.

Recensie door Sukhdev Sandhu in The Guardian van 3 september 2017:
My Cat Yugoslavia review – the refugee experience as surreal comic fable | Books | The Guardian - theguardian.com
Pajtim Statovci’s debut novel flits between genres to create a memorably disconcerting tale about life as an outsider in modern Europe

Gast
geplaatst: vandaag om 17:14 uur

geplaatst: vandaag om 17:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.