menu

Nacht op de Kale Dwerg - Remco Campert (1964)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Autobiografische Roman / Humoristisch

113 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Bundel met zeven verhalen. Het titelverhaal gaat over een schrijver die een verhaal probeert te creëren over een grote blonde vrouw, die verliefd wordt op een kale dwerg. De titel heeft hij al: 'Nacht op de kale dwerg', maar wat en hoe en waar? Dat is altijd de vraag en soms ook: waarom? In 'Een nacht en een morgen' maken we kennis met een verteller die zich gedurende deze periode heeft losgeweekt van z'n vriendin en poogt te werken, d.w.z. te schrijven. Hij filosofeert onder meer over een eerder bezoek aan Parijs en ontmoet in een café de dichter Ondo. 'In de trein': de verteller, die het contact met de werkelijkheid verloren lijkt te hebben, bevindt zich op een zomeravond in de trein ter hoogte van Schiedam. In zijn hoofd weerklinken steeds de woorden die zojuist door één van zijn twee oudere mannelijke mede-passagiers zijn uitgesproken: 'zeker dronken'.

zoeken in:
avatar van gert_r
3,5
Hier valt te lezen dat de dichter Ondo bij de Burgerlijke Stand bekend was als Jan Hanlo.

Ted Kerkjes
Zou die titel een verwijzing zijn naar Night on Bald Mountain van Moessorgski?

avatar van gert_r
3,5
Ted Kerkjes schreef:
Zou die titel een verwijzing zijn naar Night on Bald Mountain van Moessorgski?
Ik denk eerder dat het een pesterijtje is richting het drie jaar eerder verschenen Nacht op de Kale Berg - Karel van het Reve (1961). Maar Gerards geleerde broer was ongetwijfeld bekend met de Russische componist.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:54 uur

geplaatst: vandaag om 06:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.