menu

Melancholia II - Jon Fosse (1996)

Alternatieve titels: Melancholy II | Melancholie II

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Noors (Nynorsk)
Biografie

117 pagina's
Eerste druk: Samlaget, Oslo (Noorwegen)

In de loop van een enkele dag wordt de lezer meegenomen in de gedachten van Hertervig's zuster Oline, die haar leven voortzet in de afwezigheid van haar geliefde excentrieke broer. Ze herinnert zich hun jeugd met een dominante vader en ook Hertervig de man: arm, altijd zwevend op de rand, fanatiek schilderend en zijn zelf waargenomen tekortkomingen, zowel als kunstenaar en als mens. 'Melancholie II' dient niet alleen als een onderzoek naar de 'nevenschade' van kunst, maar naar de werktuigen en obsessies van een meester.

zoeken in:
avatar van psyche
psyche (crew)
Nederlandse vertaling verschijnt in april 2020

...stilte...
Het begint aan zee...nou dan zit ik er gelijk helemaal in.

...stilte...
Oline, de dementerende zuster van Lars, gaat tot tweemaal toe naar zee om vis te kopen. Maar zij brengt de meeste tijd door op het secreet (een toilet-huisje) waar zij zit te wachten tot het komt. De vis heeft ze aan de deurklink gehangen en haar gedachten dwalen af naar haar broer van wie ze een klein schilderij heeft gekregen en dat nu in het secreet hangt:

en dan gaat Online boven het gat zitten en ze kijkt naar het paard dat Lars geschilderd heeft en dat paard is Lars zelf, denkt ze, maar dat paard is zij ook, dat is duidelijk, denkt Online, want wel beschouwd zijn ze allebei paarden, denkt Online, en Lars was ook best een bang paard

Deze intieme beschouwing van een kunstwerk op een dergelijke plaats is wel het tegenovergestelde van de museale presentatie van kunst en de aandacht die het daar krijgt.
Het draagt misschien bij aan de discussie, hier op BoekMeter, over de betekenis van kunst (met kleine k of grote K).

avatar van -JB-
3,5
In deze novelle maken we kennis met Oline, de zus van Lars Hertervig (hoofdpersoon uit Melancholie I). In de kenmerkende metrische stijl vol herhalingen van Fosse duik je diep in de gedachtenwereld van de dementerende Oline. Hoewel de wereld vol Oline verwarrend is, met personen die ze niet herkent, herinneringen aan vroeger en vergeetachtigheid, is het voor de lezer geen moeilijk boek om te volgen. Voor mij was het vooral een boek dat veel medelijden opwekte. Je gunt Oline graag wat rust en minder stress.
In de reeks boeken over dementie (zoals Hersenschimmen, Cliënt Busken) biedt Fosse toch weer een vernieuwende kijk, waarin ze taalgebruik magistraal is en het ritme van het boek bepaalt.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:28 uur

geplaatst: vandaag om 09:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.