menu

Melancholia I - Jon Fosse (1995)

Alternatieve titel: Melancholie I

mijn stem
3,88 (4)
4 stemmen

Noors (Nynorsk)
Biografie

320 pagina's
Eerste druk: Samlaget, Oslo (Noorwegen)

'Melancholie I' beschrijft een dag uit het leven van landschapsschilder Lars Hertervig die uitgroeide tot een van de meest gerenommeerde schilders van Noorwegen. Lars Hertervig, student aan de kunstacademie in Düsseldorf, is verlamd door zorgen over zijn talent en wordt overweldigd door de liefde voor de dochter van zijn hospita, Helene Winckelmann. Jon Fosse neemt de lezer mee in het fragiele bewustzijn van de schilder en de gebeurtenissen van één dag die zijn mentale instorting veroorzaken. In het tweede deel van de roman bevindt Hertervig zich in het gesticht Gaustad, waar hij een ontsnapping beraamt om weer te kunnen schilderen en om terug te keren naar zijn geliefde Helene.

zoeken in:
avatar van ...stilte...
4,5
Dit is een schrijver waar ik razend benieuwd naar ben. Hij wordt genoemd als een van de belangrijkste kandidaten (samen met o.a. Haruki Murakami en Javier Marias) voor de Nobelprijs, waarvan de winnaar(s) (20018 en 2019) morgen bekend word(en)t gemaakt.

‘Melancholie I is voor het grootste deel meer muziek dan taal. […] wonderbaarlijk bedwelmend.’
– Arjan Peters in de Volkskrant

(Er is alweer een nieuwe verschenen De andere naam...iemand die hem wil toevoegen?)

Is inmiddels gebeurd [mod]

Bedankt Halley23

avatar van Geerard
3,5
Ik ben hier ook super benieuwd naar! Een paar weken geleden zag ik dit boek voor het eerst op Goodreads en toen heb ik het meteen hoog op mijn nog te lezen lijst gezet. Komt waarschijnlijk nog dit jaar voorbij, want onze bieb heeft het gewoon liggen

avatar van ...stilte...
4,5
Leuk
(Ik heb deze titel vandaag besteld)

avatar van eRCee
Ik kan wel een Noor bedenken die eerst in aanmerking komt.
Voordeel van deze prijs is overigens dat het werk vaak veel beter beschikbaar wordt nadien.

(En ik hoop vooral dat Marías niet wint, want zo'n dubbele prijs vind ik maar niks, sla 2018 gewoon over.)

avatar van ...stilte...
4,5
Het is een poging, deze roman van Jon Fosse, om iets voelbaar te maken van de gedachtenwereld van Lars Hertervig. Fosse kruipt in zijn verwarde hoofd.
Of het een geslaagde poging is vraag ik me af, maar dat maakt me eerlijk gezegd niet zoveel uit. De herhalende zinnen zijn niet bijzonder of mooi van stijl te noemen. Het is eerder een soort van stamelen. En je komt niet veel te weten over deze schilder, ook bijna niets over zijn schilderijen. Maar toch voel ik aan wat Fosse hier aan het doen is...proberen iets van het mysterie dat op de achtergrond aanwezig is te laten oplichten.

Hij staat ergens waar hij nog nooit eerder heeft gestaan, waarvan hij niet weet wat het is, en hij, de landschapsschilder Lars Hertervig, heeft geen idee waar hij staat, maar dan dringt het tot hem door, dan weet hij het, dan weet hij dat hij ergens staat wat zijn schilderijen zoeken, wat in zijn schilderijen zit als hij op zijn best schildert, daar staat hij nu, weet hij, want waar hij nu is, daar is hij al eerder al dichtbij geweest, maar nog nooit eerder is hij er echt geweest, zoals op dit moment, waar hij, de schilder Lars Hertervig, nu staat en door Helene Winckelmanns haar ademt.

Melancholie I bestaat uit drie delen. In het korte derde deel beschrijft de schrijver Vidme (duidelijk Fosse zelf) wat hem overkomt wanneer hij een schilderij van Lars Hertervig in het museum in Oslo ziet (ik ben blij dat hij dit derde deel er aan toe heeft gevoegd, het tilt de roman naar een hoger niveau).

En als hij onder woorden moet brengen hoe dat was, dan komt hij niet verder dan te zeggen dat hij kippenvel kreeg en tranen in zijn ogen en toen hoorde hij voetstappen, voelde dat er mensen aan kwamen, misschien zelfs mensen die naar het schilderij wilden kijken waar de schrijver Vidme met tranen in zijn ogen voor stond en hij kon daar niet blijven staan, met tranen in zijn ogen en kijken naar de blauwe lucht die Lars Hertervig geschilderd had en die nu in het Nationaal Museum in Oslo hing.

Eigenlijk best vreemd, Jon Fosse heeft hele dikke boeken geschreven, maar het is een man van weinig woorden. Je zou zijn werk in twee woorden kunnen samenvatten en ze staan in deze roman.

Licht en verwondering.

Ik ben alleen al dankbaar dat ik door het lezen van deze roman de schilder Lars Hertervig heb leren kennen en ben zelfs van plan om naar Oslo te gaan om dat schilderij te gaan bekijken...(en daarna door naar Stavanger waar de grootste collectie van hem te zien is).

avatar van Geerard
3,5
Ik ben nu een tiental pagina's in de roman en kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst zo een verhaal werd ingezogen. Er is een manische, obsessieve en paniekerige toon aanwezig die de gedachten van de hoofdpersoon wonderbaarlijk voortstuwen. Ik ben benieuwd hoe zich dit de aankomende 300 pagina's gaat ontwikkelen en lees nog even door.

avatar van Geerard
3,5
Ik heb nu het eerste deel van de drie uit en ben nog steeds mateloos gefascineerd door dit boek. Bij het lezen moest ik enkele keren denken aan andere boeken die gaan over een hoofdpersoon met een geestelijke aandoening. Net als bij The Curious Incident of the Dog in the Night-time van Mark Haddon gebruikt Jon Fosse een literaire truc om je in het hoofd van de hoofdpersoon te krijgen. Bij Mark Haddon had dat ook het effect dat ik enorm onder de indruk was de eerste tiental pagina's, alleen werd dat steeds minder en minder naarmate het verhaal vorderde. Dat is niet het geval bij dit boek. Ik moest daarnaast ook denken aan Die Blendung van Elias Canetti . Dit boek weet zo goed de aftakeling van een geestelijk zieke man weer te geven. En daarbinnen wordt het thema macht vanuit zoveel verschillende perspectieven belicht. Dat miste ik allemaal bij dit boek. Geen ontwikkeling in de schizofrenie (wat wil je ook als alles op 1 dag afspeelt), geen grote thema's (zo lijkt het). En toch... dit boek raakt me. Jon Fosse neemt me met zijn korte zinnen, eindeloze herhalingen en weigering tot rustpunten helemaal mee in het hoofd van Lars. En het is ontroerend en verontrustend tegelijk. Ik ga vanavond meteen verder met deel 2.

avatar van ...stilte...
4,5
Je klinkt heerlijk enthousiast Geerard. Misschien dat anderen het nu ook gaan lezen (al zal het vast niet iedereen aanspreken). Ik krijg in ieder geval zin om met Melancholie II te beginnen!

avatar van handsome_devil
Ja, dit lijkt mij ook wel wat!

avatar van Geerard
3,5
Ik denk dat ik meteen doorpak met deel 2. Ik wil wel weten wat voor afdruk Lars op de wereld heeft achtergelaten.

avatar van ...stilte...
4,5
handsome_devil schreef:
Ja, dit lijkt mij ook wel wat!

Jij bent hiervoor de uitgelezen persoon.

avatar van ...stilte...
4,5
Dit is het schilderij van Lars Hertervig waar Vidme voor staat (Melancholie I, deel 3):

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/25/Lars_Hertervig_-_Island_Borgøya_-_Google_Art_Project.jpg/1024px-Lars_Hertervig_-_Island_Borgøya_-_Google_Art_Project.jpg

Drie in elkaar schuivende perspectieven... (in schilderij en roman)

Gast
geplaatst: vandaag om 10:03 uur

geplaatst: vandaag om 10:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.