menu

Zwartkijkers - Herman Vuijsje (2018)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

184 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Zwart is zwart en wit is wit en tussen die twee gaapt een diepe kloof. Witte Nederlanders zijn aangetast door een taai racisme en het is hoog tijd dat ze daarvoor uitkomen. Dat is de boodschap van zwart-witpredikers die zeggen op te komen voor gekleurde Nederlanders. Hun claims worden in brede kring schuldbewust aanvaard. In 'Zwartkijkers' laat Herman Vuijsje zien dat het geconstrueerde onderscheid berust op overdrijving en generalisering. In werkelijkheid behoort Nederland tot de landen die het minst te lijden hebben van racisme. Zwart-witpredikers zijn zwartkijkers. Door het Nederlandse racisme op te kloppen, brengen ze het omgekeerde teweeg van wat zij beogen. Ze gaan het schrikbeeld van een gesegregeerde samenleving niet tegen maar brengen het juist naderbij.

zoeken in:

avatar van mjk87
3,0
Rommelig. Vuijsje wil een heleboel vertellen maar gebruikt korte hoofdstukjes die samen wel een thema behandelen maar niet echt een rode draad hebben en de centrale boodschap hangt er wat bij. Ook de losse hoofdstukken zelf lijken zonder echt idee geschreven en de soms wat erudiete stijl helpt ook niet echt in leesbaarheid.
Dat maakt echter niet dat het wel boeiend is. Opvallend genuanceerd en op de inhoud, dat is in dit debat ook weleens prettig. Vuijsje geeft genoeg interessante argumenten die veelal ook onderbouwd worden (het notenapparaat is voldoende) om aan te tonen dat het met racisme best meevalt in Nederland en sommigen vooral een Amerikaanse discussie hierheen proberen te halen. 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:40 uur

geplaatst: vandaag om 17:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.