menu

Sur Catherine de Médicis: La Confidence des Ruggieri - Honoré de Balzac (1836)

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Frans
Historisch

65 pagina's
Eerste druk: La Chronique de Paris (periodiek), Parijs (Frankrijk)

In dit tweede deel over het leven van Catherina de Medici staat haar zoon, koning Karel IX, centraal. Na de Bartholomeusnacht waarin de Hugenoten massaal zijn vermoord, komt Frankrijk in rustiger vaarwater. Karel IX spendeert meer tijd met zijn maîtraisse, Marie Touchet, dan met zijn vrouw.

zoeken in:
avatar van -JB-
2,5
Het gaat niet meer goed komen tussen mij en Balzac's reeks over Catherina de Medici. Opnieuw heeft Balzac een boek geschreven dat meer een geschiedenisles dan een roman is. De eerste helft van het boek beschrijft de geschiedenis van Karel IX en zijn positie aan het hof. Hierin voert Balzac een eindeloze reeks personages op, die voor het verdere verloop van het verhaal totaal niet relevant zijn. Daarna volgt de actie als koning Karel IX 's nachts stiekem op pad gaat. Je verwacht dat het dan alsnog goed komt, maar dan verzandt de roman in een filosofische verhandeling over religie en wetenschap. 
Balzac lijkt vooral zijn kennis te willen tonen in plaats van een mooie roman te schrijven. Het lezen van deze Franse novelle is daarom opnieuw een pittige strijd geweest. Gelukkig is er nog slechts 1 Medici-deel over nu en is dat vrij kort. Hopelijk kan ik daarna de leukere boeken van Balzac gaan lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:21 uur

geplaatst: vandaag om 13:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.