menu

Dear Martin - Nic Stone (2017)

Alternatieve titel: Wat Zou Martin Doen?

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Engels
Jeugdboek
Sociaal

210 pagina's
Eerste druk: Crown, New York (Verenigde Staten)

Justyce McAllister haalt hoge resultaten op school, is aanvoerder van de debatclub en hij mag volgend jaar naar Yale. Maar dat doet er allemaal niet toe als een politieagent handboeien rond zijn polsen sluit. Uiteindelijk wordt Justyce weer vrijgelaten, zonder verdere aanklachten (en ook zonder excuus), maar het incident houdt hem bezig. Nu hij verhuisd is naar een betere wijk, wordt hij nog steeds lastiggevallen door de jongens uit zijn oude buurt en hij voelt zich ook niet welkom in zijn nieuwe klas. De enige uitzondering is Sarah Jane, Justyce' knappe – en witte – debatpartner, van wie hij wenste dat hij haar niet zo leuk vond. Op een dag rijdt Justyce samen met zijn beste vriend Manny rond in de auto – raampjes open, muziek hard aan. Dat valt niet in goede aarde bij een automobilist die naast hen staat te wachten voor het stoplicht. Maar zijn twee brutale jongens die het volume net iets te hard zetten reden genoeg om een wapen te trekken?

zoeken in:
3,5
Nic Stone is een Amerikaanse auteur die voornamelijk gekend is van Young Adult fictie-boeken. Er is een vervolg geschreven op ‘Wat zou Martin doen?’. Dit boek is ‘Wat zou Justyce doen?’ genaamd.

Wat zou Martin doen? De titel is niet ver gezocht. Justyce schrijft brieven naar Martine Luther King. Hij vraagt zich af hoe hij tegen een bepaalde situatie zou aankijken. Justyce is 17 jaar en een goede student. Hij heeft een beurs voor zijn studie en is aanvoerder van het debatteerteam. Eigenlijk een voorbeeldige jongen dus. Wanneer hij samen met zijn vriend door de buurt rijdt met de muziek in de auto wat luid wordt hij tegengehouden door de politie en uiteindelijk ook in de boeien geslagen. Justyce stelt zich nadien vragen m.b.t. zijn achtergrond/kleur.

Stone heeft een vlotte schrijfstijl die aansluit bij de leeftijd van tieners. Als volwassene leest het dus wat simpel maar hé, je kiest er zelf voor om een jeugdboek te lezen dus ik heb niets te klagen. Het is een verhaal dat makkelijk leest en afwisselt tussen het hier en nu en de brieven die Justyce schrijft. Hij nodigt via dit boek jongeren uit om na te denken over actuele maatschappelijke thema’s zoals racisme, discriminatie en bijvoorbeeld de Black Lives Matters-beweging. Vandaar dat dit boek erg interessant zou zijn om in een klasomgeving te lezen en te bespreken!

De personages zijn eerder oppervlakkig. Het verhaal lijkt eerder volledig de focus te leggen op de boodschap die de schrijver wilt meedelen.

Een boek dat zorgt voor dialoog. Ideaal op niveau van jongeren!

Gast
geplaatst: vandaag om 13:23 uur

geplaatst: vandaag om 13:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.