menu

Laura H.: Het Kalifaatmeisje uit Zoetermeer - Thomas Rueb (2018)

mijn stem
4,09 (17)
17 stemmen

Nederlands
Waargebeurd / Biografie

538 pagina's
Eerste druk: Das Mag, Amsterdam (Nederland)

In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit 'Sweet Lake City'. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer - waar haar vader wacht, die een reddingsactie had opgezet met schimmige privémilitairen. Op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. En waar is Ibrahim, de knappe jihadist voor wie ze alles opgaf? Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland. Thomas Rueb volgde Laura's spoor tot in Irak. Hij recon­strueerde haar bekering, ijzingwekkende leven in het kalifaat en haar met vragen omgeven terugkeer. Dit is het verhaal van een meisje dat haar geluk zocht in een nachtmerrie. Van een vader die alles doet voor zijn kind. En van een land dat worstelt met de vraag: wanneer ben je een terrorist?

zoeken in:

avatar van Pecore
4,0
Tjonge, ruim 500 pagina's. Het verhaal op de radio van 1vandaag, dat een kwartiertje duurde, deed aan als een afgerond geheel, inclusief kop, staart, middenstuk, verantwoording. Je zou denken dat dat in een boekje van maximaal 200 pagina's zou kunnen.

avatar van Jason82
Ben benieuwd wat ze ervan heeft gemaakt. Er zijn daar zulke gruwelijke dingen gebeurd dat ik moeite heb met dit soort vrouwen.avatar van mjk87
3,5
Ruim 500 pagina's zijn er wel te veel, dat is de conclusie aan het eind. Rueb gaat ten eerste soms te veel in op details en daarvoor zijn het leven van Laura Hansen en haar hele persoon niet boeiend genoeg. En juist de boeiendste vraag, hoe wordt zij zo dat ze meegaat naar Syrië, wordt psychologisch nauwelijks uitgewerkt. Rueb lijkt meer geïnteresseerd in het hoe en wat dan het waarom, terwijl dat hoe en wat makkelijk in samenvatting kan. Verder zit door het verhaal verweven nog de zoektocht van Rueb naar de waarheid, maar dit hangt er te veel bij om echt te boeien. Het lijkt vooral een interesse van Rueb die hij niet echt op de lezer weet over te brengen. En dan gaan die pagina's wel tellen.
Dat neemt niet weg dat het prettig is geschreven en in de basis wel een interessant inkijkje geeft in het alledaagse leven, zowel in Nederland als in het Kalifaat. Ook de periode daarna in Vught en de zoektocht van het OM naar de vraag of Hansen een terrorist is, is boeiend te noemen. En al met al heb ik me er wel mee vermaakt. 3,5*.

avatar van Pecore
4,0
Vlot geschreven boek, heerlijk om te lezen. De manier waarop Rueb journalistieke verantwoording verweeft met het verhaal is knap gedaan en vult elkaar mooi aan. Ook de Whatsapp-gesprekjes, stukjes politiedossier en krantenberichten zijn een toevoeging.

Maar de kracht van het boek is het bizarre verhaal. Als dit fictie was geweest, zou ik het too much vinden. Over een intelligente meid die in haar kinderlijke naïviteit en onder barre omstandigheden keer op keer de verkeerde keuze maakt. Maar door haar grenzeloze dapperheid lijkt ze het uiteindelijk toch te gaan redden. Mentale weerbaarheid om jaloers van te worden. Ik heb echt een zwak voor haar gekregen en hoop dat ze met haar kinderen een rustige en stabiele toekomst tegemoet gaat.

Ik heb het geluk om Laura persoonlijk te kennen. Haar keuzes zijn volledig fout te noemen maar het is een prachtig mens. Zeker de moeite waard om dit boek te lezen.

Pecore schreef:
Vlot geschreven boek, heerlijk om te lezen. De manier waarop Rueb journalistieke verantwoording verweeft met het verhaal is knap gedaan en vult elkaar mooi aan. Ook de Whatsapp-gesprekjes, stukjes politiedossier en krantenberichten zijn een toevoeging.

Maar de kracht van het boek is het bizarre verhaal. Als dit fictie was geweest, zou ik het too much vinden. Over een intelligente meid die in haar kinderlijke naïviteit en onder barre omstandigheden keer op keer de verkeerde keuze maakt. Maar door haar grenzeloze dapperheid lijkt ze het uiteindelijk toch te gaan redden. Mentale weerbaarheid om jaloers van te worden. Ik heb echt een zwak voor haar gekregen en hoop dat ze met haar kinderen een rustige en stabiele toekomst tegemoet gaat.Absoluut! Gelukkig vindt ze nu de rust en dat is haar kinderen en zijzelf gegund.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:21 uur

geplaatst: vandaag om 07:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.