menu

Een Iets Beschuttere Plek Misschien: Journaal 2017 - Cyrille Offermans (2018)

Alternatieve titel: PrivƩ-Domein Nr. 302

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Autobiografisch / Ideeƫnliteratuur

564 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Heel 2017 schreef Cyrille Offermans aan wat je nog het beste zou kunnen omschrijven als een intellectueel journaal: een verzameling notities, beschouwingen, herinneringen, observaties en essayistische commentaren op gelezen boeken en gebeurtenissen in de wereld. Dat de barre werkelijkheid voortdurend zijn plaats op de voorgrond opeist, zegt genoeg over onze tijd. Het boek (en dus het jaar) begint en eindigt met de doffe ellende in Syrië. Daartussen presenteert zich een baaierd aan onderwerpen – van de Franse verkiezingen en de afnemende tekenvaardigheid van de schooljeugd tot en met uiteenzettingen over bibliomanie, de jaren vijftig, Provo, de islamitische Verlichting, de betekenis van carnaval, het verlangen naar sneeuw, de eerste woordjes van een kleinkind en de ziekte en dood van een vriendin.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Ik las Philip Roth en herkende mijn eigen mantelzorg - NRC
"Een iets beschuttere plek misschien is een, in de Privé-domeinreeks verschenen, persoonlijk verslag van het jaar 2017. Als betrokken intellectueel deelt Offermans zijn interesse voor het wereldnieuws met je, of dat nu de oorlog in Syrië is, de vluchtelingencrisis, de IS-terreur, het gevaar van de populistische presidenten Trump en Erdogan of de toename van de xenofobie in Europa. Maar ook doet hij verslag van de tentoonstellingen, films, documentaires, toneelstukken en opera’s die hij ziet.

Daarnaast lees je over zijn jaren als studentenactivist in Amsterdam, zijn bestaan als leraar op een middelbare school in Limburg in het pre-WhatsApptijdperk en zijn leven als familieman, die met zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en goede vrienden bezig is en tussendoor mijmert over zijn gelukkige jeugd in een liefdevol gezin in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

De hoogtepunten in dit rijke journaal zijn voor mij echter zijn opmerkingen over literatuur, vooral omdat Offermans dezelfde buitenlandse schrijvers hoogacht als ik. Veel van wat hij schrijft is daarom een feest der herkenning. Het werk van György Konrád, Orhan Pamuk, Danilo Kis, László Krasznahorkai, Bruno Schulz, Claudio Magris, Elias Canetti, Konstantin Paustovski, Isaiah Berlin en George Orwell behandelt hij soms vanuit een verrassend perspectief, waarbij hij hun zijn kritische pen niet spaart."

Gast
geplaatst: vandaag om 00:43 uur

geplaatst: vandaag om 00:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.