menu

Night Shift - Stephen King (1978)

Alternatieve titel: De Satanskinderen

mijn stem
3,57 (59)
59 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Thriller / Griezel

368 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

De Satanskinderen: een groep fanatieke religieuze kinderen een waar schrikbewind uitoefent op hun omgeving... De Laatste Laddersport: twee ondeugende kinderen een levensgevaarlijke ladder in een hooischuur beklimmen... In 'de richel' doet een meedogenloze gangster de man die het met zijn vrouw doet een voorstel: loop over de richel van een wolkenkrabber. Als ie het redt krijgt hij de vrouw en geld. Redt hij het niet valt hij te pletter. Pastorale : over een tuinman die in zijn naakie achter een grasmaaier aankruipt en het gras opeet! In "Quitters Inc." wil James Woods stoppen met roken en meldt zich bij een ontwenningskliniek die daar wel heel drastische maatregelen voor heeft. In "Ik weet wat je wilt" bezit een jongen een onheilspellende eigenschap: hij is in staat gedachten te lezen...

zoeken in:
4,0
Zeer vermakelijk boek gevuld met een heel aantal korte verhaaltjes... Sommigen weer met verwijzingen naar andere boeken van King

4,0
Geweldig verhalenbundel. Zeer leuk om te lezen, vooral omdat S.K. in korte verhalen weinig rond de pot draait en zich meer bezig houdt met het verhaal zelf. Vele van deze kortverhalen zijn ook verfilmd, maar het lezen is en blijft beter
4*

yorgos.dalman
Dit boek biedt het beste en slechtste van Stephen King. Van matige pulp tot juweeltjes van kleine drama's.
Lees bijvoorbeeld maar eens 'De laatste laddersport' of 'De patiënte van kamer 312' - dat is King op zijn best, de horror is niet expliciet, meer tussen de regels door. Aangrijpend.
Voor de wat meer 'main stream' horror geörienteerde verhalen, lees bijvoorbeeld het hypnotiserende 'De rozige lente' of 'Afspraak met Nora' - dit is vertelkunst op zijn best en sfeer creëren pur sang.

avatar van Slainte_Mhath
4,5
Net zoals in Alles Is Eventueel, Nachtmerries en Droomlandschappen en Duistere Krachten een geweldige boek, vol met geweldige korte verhalen.

Stuk voor stuk mooie levendige verhalen met veel variatie in omgeving en gebeurtenissen. Mysterieus, spannend en eng.

Veel van deze korte verhalen zijn ook verfilmd.

In dit boek zit zoveel dat ik niet minder dan de volle 5* kan geven.
Iedere King-fan zou dit boek een keer gelezen moeten hebben.

avatar van Dr Channard
4,0
De eerste keer dat ik een King boek heb geprobeerd met kortverhalen. Wel raar om de eerste verhaaltjes te lezen als je nog alleen maar lange verhalen van King hebt doorgenomen. Het was wel even wennen...

maar het waren enorm leuke zittijden die ik heb meegemaakt met dit boek. 'Geniet van de voorstelling', ja inderdaad en ik heb genoten. Er waren maar twee verhaaltjes die mij niet helemaal konden bekoren maar buiten die twee zijn de verhalen stuk voor stuk klassiekers.

Satanskinderen bevat emotie (de patiënte van kamer 312), horror (de satanskinderen) , bizarre toestanden (pastorale) , nachtmerries gebaseerd op ware feiten (stop ermee B.V.) , fantasierijke gegevens (Trucks) , prachtige sfeer (rozige lente), spanning (de richel), de nodige portie zwarte humor (een afspraak met Norma) en nog veel meer.

Een extra dikke pluim voor de laatste ladderpoort. King beschrijft alles zo heerlijk in dit verhaal en na het verhaaltje te hebben gelezen zit je nog lange tijd na te denken.

Satanskinderen is de moeite waard voor iedere King fan en menig persoon die niet houdt van lange verhalen.

p.s. : de verhaaltjes die ik minder vond waren Doodtij en Ik Ben De Toegang.

4* voor dit heerlijke boek.

avatar van DMF
4,0
DMF
Stop Ermee B.V. (Quitters Inc.) is inderdaad een schitterend kort verhaal. Wreed; typisch King. De richel vond ik ook erg spannend, vergezocht opnieuw, maar King weet dat altijd te verdoezelen: het voelt toch weer alsof het jou ook zomaar kan overkomen.
Ook Jerusalem's Lot heb ik uit deze bundel gelezen, de rest nog niet, maar dat volgt zeker weten nog.

Probeer ook Duistere Krachten (Skeleton Crew) als je King's korte verhalen waardeert. Ook een ijzersterke bundel! En in november weer een nieuwe.

avatar van PeterW
3,0
PeterW (crew)
Ik vond The Lawnmower Man kant nog wal raken.

avatar van Slainte_Mhath
4,5
PeterW schreef:
Ik vond The Lawnmower Man kant nog wal raken.


Maar wel verdomd goed! Eng en bizar...

Of dat verhaal met die soldaatjes. Geniaal!
Of van die vent die dat bedorven bier dronk en muteerde...
Of dat gesprek bij die psychiater. Eng!
En, en, en...

Ik hou van dit boek.

avatar van Dr Channard
4,0
@Dmf : Duistere krachten heb ik ook net gekocht. Ben zeker benieuwd naar dit boek want het kortverhaal the mist had ik al apart en vond ik super. Maar eerst nog Ogen Van De Draak en Droomlandschappen uitlezen

Haha inderdaad Slainte_Math 2 maal 2 is vier (dacht ik) met dat bier is een geweldig grappig verhaal

Het verhaal van de kinderen die terugkeerden na zoveel jaar (soms komen ze terug) vond ik ook erg goed.

avatar van Slainte_Mhath
4,5
Dr Channard schreef:
aal 2 is vier (dacht ik) met dat bier is een geweldig grappig verhaal

Het verhaal van de kinderen die terugkeerden na zoveel jaar (soms komen ze terug) vond ik ook erg goed.


" Het duurde precies een seconde, niet meer dan een seconde, voordat Bertie en ik als schooljongens de trappen afvlogen, vier vijf treden tegelijk de deur uit, de sneeuw in, slippend en glijdend."


'Soms komen ze terug' vond ik best cruel en deprimerend.

Ja, en niet te vergeten het verhaal van die machine die kleren stoomt!

@Dr. Channard: Duistere krachten is van hetzelfde niveau als dit boek en als Nachtmerries en Droomlandschappen. Eigenlijk zou ik ze alle drie in mijn top-10 willen stoppen

Leuke verzamelaar van King waarbij je naar mijn gevoel wel merkt dat King hier nog vrij vroeg in zijn carriere zat.

Maar ik vond het zeer leuk nog eens terug te keren naar Jerusalem's Lot. Ook de Satanskinderen en het verhaal met de psychiater vond ik erg sterk.
De andere verhaaltjes waren op enkele uitzonderingen na zeker de moeite waard.

avatar van DMF
4,0
DMF
Fijne bundel weer van Stephen King. Alhoewel 'weer'; dit is de eerste gepubliceerde verhalenbundel van King, maar ik heb al enkele andere bundels gelezen en die waren stuk voor stuk meer dan de moeite waard. Over Night Shift kan ik hetzelfde zeggen.

Elk verhaal heeft wel iets. Ik las deze bundel in delen gedurende een maand of anderhalf en alleen I Am the Doorway en Night Surf (al was de link met The Stand wel leuk) zijn me niet echt bijgebleven. De rest heeft een stuk meer indruk gemaakt.
Een klein aantal verhalen had ik al eens gelezen, maar dan in het Nederlands. Inmiddels lees ik King gelukkig al enige tijd in het Engels (een wereld van verschil) en de reeds gelezen verhalen heb ik dan ook herlezen. Vooral Quitters Inc. maakte weer grote indruk. Een heerlijk plotverloop.
Ook The Boogeyman verloor niets aan kracht. Niet een verhaal met een bijster verrassend einde, maar daar wordt wel heerlijk naartoe geschreven. Dat geldt ook voor Strawberry Spring. Dat einde verraste mij wel en werd ook met veel vakmanschap tot stand gebracht.

De meeste verhalen hebben wel een horrortintje, wat je bij de 'oude' King sowieso veel meer ziet dan de hedendaagse King, die echt een ander gezicht heeft. The Last Rung on the Ladder heeft weinig met horror te maken en is meer drama, maar misschien wel mijn favoriet in deze bundel, al is het lastig kiezen. Knap hoe King hier al snel medeleven voor de twee hoofdpersonen weet te creëren en het einde raakte me echt. Het laatste verhaal, The Woman in the Room, heeft een soortgelijk thema en is ook erg sterk.
Verhalen als Trucks, Battleground, The Mangler en The Lawnmoner Man zijn wat meer gericht op over de top actie en behoren niet tot de beste verhalen in de bundel, maar zijn bij vlagen wel hilarisch en zijn op een bepaalde manier ook wel weer typisch King.
Leuk zijn de verwijzingen naar Salem's Lot. Jerusalem's Lot wordt twee keer als locatie gebruikt; vooral One for the Road vond ik een mooi suspenseverhaal.

Kortom: ik heb met veel plezier weer een verhalenbundel van de meester uitgelezen. Er zitten weer een paar topverhalen tussen en, zoals in alle bundels wel het geval is, ook een aantal verhalen die mij wat minder wisten te bekoren. Neemt niet weg dat een mooie score op zijn plaats is.

* * * *

avatar van Jason82
4,5
DMF heeft het prima verwoord, ik ga dan ook niet proberen het beter te doen. Ik heb deze verhalenbundel meerdere vakanties meegenomen en dan steeds in een aantal dagen uitgelezen. King is wat korte verhalenbundels een absolute meester, er zitten ontelbare klassiekers tussen!!

'Nough said. 4,5 ster.

avatar van Jason82
4,5
Jerusalem's Lot is overigens 1 van de engere korte verhalen van Stephen King.

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)

avatar van metalfist
3,5
In de loop der jaren heeft Stephen King een hele hoop aan kortverhalen geschreven. Die kwamen dan uit in tijdschriften en dergelijke. Nadat King wat succes begon te hebben als schrijver besloten ze om een aantal verhalen te bundelen en Night Shift was geboren. Het werd de eerste van vele verzamelbundels van King. Een reeks verhalen gespreid over bijna 10 jaar (Strawberry Spring kwam uit in 1968 en onder andere One for the Road kwam uit 1977) en bijna een halve eeuw later lag Metalfist 's avonds in zijn bed te griezelen.

Want sommige verhalen behoren tot het beste wat King heeft geschreven. Het probleem zich hem echter in het eerste verhaal, Jerusalem's Lot. Een verhaal dat nog niet eerder was gepubliceerd en overduidelijk gelinkt is aan Salem's Lot dat King in dezelfde periode schreef. Jerusalem's Lot is zo'n heerlijk verhaal dat eigenlijk bijna alles wat erachter komt minder goed aanvoelt. Sommige zijn ronduit slecht - al blijft King wel altijd een zekere kwaliteit behouden - en dat voel je vooral in bijvoorbeeld Night Surf. Leuk idee om dit te verbinden met The Stand, maar het is één van de minste verhalen uit King zijn carrière. Vervelende personages, een saai plot en het blijft maar wat voort kabbelen. Verder is dit natuurlijk een erg vlot lezend boekje. King heeft sowieso een heerlijke schrijfstijl en zeker in het begin van zijn carrière voelt zijn stijl nog geweldig fris aan. De kortverhalen zijn ook niet aan elkander gelinkt (ze linken in een aantal gevallen naar andere boeken van King maar niet in de zin dat je die gelezen moet hebben) en daardoor is dit zo één van die perfecte boeken om voor het slapengaan te lezen omdat je in korte stukjes kunt lezen.

Ondertussen zijn er al talloze van deze verhalen verfilmd en is Children of the Corn (waar de Nederlandse vertaling zijn titel vandaan haalt) uitgegroeid tot een heuse franchise. Niet zo'n fantastische reeks trouwens maar dat terzijde. Het bronmateriaal blijft echter, en dat is altijd het geval bij King lijkt me, beter en hier zitten toch een aantal erg leuke verhalen tussen. Alleen een beetje jammer dat dit niet over de gehele lijn zo fantastisch is, maar ik heb me er wel weer mee geamuseerd.

Dikke 3.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 11:22 uur

geplaatst: vandaag om 11:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.