menu

De Kolonieman. Johannes van den Bosch: 1780-1844. Volksverheffer in Naam van de Koning - Angelie Sens (2019)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Biografie / Historisch

440 pagina's
Eerste druk: Balans, Amsterdam (Nederland)

Begin negentiende eeuw is Napoleon verslagen en het prille Koninkrijk der Nederlanden moet zich opnieuw uitvinden. Een cruciale spil hierin is Johannes van den Bosch. In zijn 45-jarige carrière wendt de visionaire militair, bestuurder, econoom en staatsman op doortastende wijze zijn geestelijke veerkracht en talenten aan bij de opbouw van het Nederlandse imperium onder de nieuwe koning Willem I. Zijn in 1818 opgerichte Maatschappij van Weldadigheid heeft bij vele generaties Nederlanders sporen nagelaten die nog altijd doorklinken. Minder bekend is dat Van den Bosch ook grote daadkracht heeft laten zien in die ándere koloniën: de (bijna) afschaffing van de slavernij in Suriname en de invoering van het Kultuurstelsel in de Indonesische archipel zijn hier de meest pregnante voorbeelden van. De rode draad in zijn denken en handelen was de economische en sociale verheffing van zowel de paupers in Hollandse steden, de boeren in de Javaanse desa’s als de slaven op Surinaamse plantages. Daardoor was hij niet onomstreden. Door sommigen beschouwd als utopisch socialist en wegbereider van de moderne verzorgingsstaat, door anderen als een puur pragmatische macher, ja zelfs een schurk.

zoeken in:
avatar van robbrouwer58
4,0
Vlot geschreven historische betekenis van Johannes van den Bosch. Grondlegger van zowel de utopische Kolonies van Weldadigeheid als het dystopische Kultuurstelsel. Een man met twee niet te verenigen gezichten.

avatar van robbrouwer58
4,0
Vlot geschreven historische betekenis van Johannes van den Bosch. Grondlegger van zowel de utopische Kolonies van Weldadigeheid als het dystopische cultuurstelsel. Een man met twee niet te verenigen gezichten.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:47 uur

geplaatst: vandaag om 15:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.