menu

Vechten voor het Beloofde Land: Nederlanders in de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) - Wim van de Giesen (2018)

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Historisch / Oorlog

192 pagina's
Eerste druk: Walburg Pers, Zutphen (Nederland)

Dit is een verslag van de wederwaardigheden van soldaten van Nederlandse afkomst die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog meestreden aan de zijde van het unionistische kamp (de noordelijke staten). Ruim 150 jaar geleden brak de Amerikaanse Burgeroorlog uit. Dit grootste en bloedigste conflict op Amerikaanse bodem hield het land vier jaar lang in een wurgende greep en liet na afloop diepe sporen na, die tot op de dag van vandaag zichtbaar en voelbaar zijn. De inzet van deze gruwelijke oorlog, die meer dan 600.000 mensenlevens kostte was het behoud van de Unie of de afsplitsing van de Geconfedereerde Staten van Amerika inclusief de handhaving van de slavernij. In het conflict tussen het geïndustrialiseerde Noorden en het overwegend agrarische Zuiden speelden de immigranten, die tussen 1840 en 1860 vanuit Europa naar Amerika waren gekomen, een belangrijke rol. Deze immigranten waren vooral afkomstig uit Ierland en Duitsland. Ook vanuit Nederland zochten in die tijd zo’n 10.000 mensen hun heil in de nieuwe wereld. Naast economische of politieke motieven, die bij de Ieren en Duitsers de drijfveer vormden, waren het in Nederland vooral degenen, die zich hadden afgescheiden van de Nederlands Hervormde Kerk. Toen in 1861 de Amerikaanse Burgeroorlog uitbrak deed de nieuwgekozen president Abraham Lincoln een beroep op de mannelijke bevolking om zich als vrijwilliger te melden voor het leger van de Unie. Aan deze oproep werd ook gehoor gegeven door enkele honderden Nederlanders. Hun ervaringen, zoals weergegeven in brieven en andere historische bronnen, staan centraal in dit boek, waarin het verloop van de Burgeroorlog de rode draad vormt. Een enkele uitzondering daargelaten, zoals ingenieur Charles Liernur uit Haarlem, vochten de Nederlanders in het leger van de Unie. Zij waren meestal als kind in de jaren veertig en vijftig met hun ouders meegekomen en inmiddels oud genoeg om in het leger te worden ingelijfd. Een enkeling kwam speciaal naar Amerika om zijn diensten aan te bieden aan het leger van de Unie, zoals de legerarts Dr. Bernard van der Kieft uit Utrecht.

zoeken in:
avatar van LuukRamaker
2,5
Wim van de Giesen heeft een hoop interessante namen en feiten weten te vergaren die de Amerikaanse Burgeroorlog aan Nederland linken. Verhalen van verschillende Nederlandse emigranten die de behoeften voelden om voor hun nieuwe thuisland ten strijde te trekken, worden gekoppeld aan de marsen en veldslagen waarin ze verzeild raakten. Er is een poging gedaan de levensverhalen naar voren te halen terwijl chronologisch verslag wordt gedaan van de oorlog, maar niet altijd komen deze korte levensgeschiedenissen het geheel ten goede. Sommige passages hebben een hoog 'van de hak op de tak'-gehalte en hier en daar worden statements onnodig herhaalt. Op zich is het een verzameling boeiende avonturen, maar als boek komt het niet helemaal tot zijn recht. Enerzijds is het mooi dat aan veel verschillende vechtlustigen aandacht wordt besteed, maar anderzijds is van sommigen simpelweg te weinig bekend om hun belevenissen eer aan te doen.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:32 uur

geplaatst: vandaag om 20:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.