menu

With the Night Mail: A Story of 2000 A.D. - Rudyard Kipling (1905)

mijn stem
geen stemmen

Engels
Sciencefiction

166 pagina's
Eerste druk: McClure’s Magazine (periodiek), New York City (Verenigde Staten)

Het is het jaar 2000 en – aangedreven door ‘Fleury’s Ray’ – vliegt een massa luchtvaartuigen, de meeste daarvan lichter-dan-lucht (luchtschepen), door de luchtgolven. De ‘Aerial Board of Control’ heeft voor de gehele planeet een strak stelsel van opdrachten en controle in de lucht afgedwongen en is ook actief op het politiek wereldtoneel. De verteller is aan boord van een postvliegtuig, onderweg van Londen naar Quebec. De technische aspecten van de reis, de vaardigheden van de bemanning, de radiocommunicatie die gebruikt wordt en de internationale bakens die het verkeer in goede banen leiden worden tot in verrassend detail beschreven, totdat de nachtpost veilig aanmeert bij zijn aankomsttoren, ondanks het slechte weer 20 minuten voor op schema.

zoeken in:
PQV00
Hoewel het verhaal in 1905 voor het eerst werd gepubliceerd in een tijdschrift (McClure’s Magazine), verscheen het pas in 1909 in boekvorm bij Doubleday, Page & Co. (New York City - USA), 77 pag.

Verlies niet uit het oog dat dit verhaal uit 1905 stamt, twee jaar na de eerste succesvolle vlucht met een motorisch aangedreven vliegtuig op 17 december 1903 (gebroeders Wright) en dat de eerste vlucht over Het Kanaal pas vier jaar na publicatie van dit verhaal, op 25 juli 1909, plaatsvond (Blériot). Heeft Kipling misschien wat inspiratie opgedaan bij Jules Verne's Robur-le-Conquérant?

Gast
geplaatst: vandaag om 20:42 uur

geplaatst: vandaag om 20:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.