menu

Europa u Sepiji - Dubravka Ugrešić (2014)

Alternatieve titel: Europa in Sepia

mijn stem
geen stemmen

Kroatisch
Reis / Ideeënliteratuur

288 pagina's
Eerste druk: Profil, Zagreb (Kroatië)

In 'Europa in sepia' dwaalt Dubravka Ugrešic van de Amerikaanse Midwest tot Zuccotti Park, en van de Ierse Aran-eilanden tot Jeruzalems Mea Shearim, van de tristesse van de Nederlandse Vinex-wijken tot de rellen in Zuid-Londen. Ondertussen stipt ze tal van kwesties aan, van de lusteloosheid in Centraal-Europa tot de verveling in de Lage Landen. Met een vinger aan de pols van een uitgeput Europa en een andere aan die van postindustrieel Amerika, onderzoekt Ugrešic de fall-out van politiek falen en de vuilnisbelt van de populaire cultuur. Met compassie en vol melancholische twijfel schrijft ze in deze essaybundel over de verdwijning van de toekomst, de zorg over het feit dat er geen nieuwe utopieën zijn verschenen na de ineenstorting van het communisme, en hoe onze tijd er een is van ongebreidelde nostalgie en zucht naar het verleden.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Recensie van 17 maart 2023, de dag waarop de schrijfster in haar woonplaats Amsterdam is overleden, door Hans van der Heijde op de website van literair weblog Tzum:
Tzum | Recensie: Dubravka Ugrešić – Europa in sepia
‘Tijdens het communisme liepen de klokken voor, nu lopen ze achter,’ schrijft Dubravka Ugrešić in het titelstuk van haar essaybundel Europa in sepia. In dat essay, geschreven na een verblijf in Bratislava, beantwoordt ze de vraag waarom toch over het nabeeld van alles wat ze ziet in Oost- en Centraal-Europa een waas van sepia trekt, alsof ze naar oude foto’s heeft gekeken.
Hans van der Heijde geeft bij zijn recensie de volgende toelichting:
Deze recensie werd voor het eerst gepubliceerd in de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden op 24 juli 2015.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:54 uur

geplaatst: vandaag om 00:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.