menu

't Hooge Nest - Roxane van Iperen (2018)

mijn stem
4,32 (19)
19 stemmen

Nederlands
Oorlog / Historisch

384 pagina's
Eerste druk: Lebowski, Amsterdam (Nederland)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in 't Gooi. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank.

zoeken in:
3,5
Het is een indrukwekkend verhaal.
De manier waarop het is geschreven, maakt het boek voor mij in het begin wat te zakelijk. Het is teveel een opsomming van feiten door een alwetende verteller.
Daarbij zijn de verwijzingen naar wat er nog gaat gebeuren, ook in de eerste helft van het boek, wat mij betreft niet nodig; ik vind ze het verhaal juist minder krachtig maken.
In de tweede helft van het boek komen de personages en hun verhaal naar de voorgrond en raakt de verteller, bij mij althans, uit beeld.
Deze geschiedenis bewijst weer eens dat er nooit genoeg over de Tweede Wereldoorlog geschreven en verteld kan worden.

avatar van Jasper
4,5
Dit is echt één van de beste Nederlandse boeken die ik recentelijk las.

Nadat ik het gelezen had was één van mijn eerste gedachten: hoe kan het toch dat dit verhaal nooit eerder is verteld? 't Hooge Nest vertelt over een knap staaltje Joods verzet tegen de nazi's. De zussen Janny en Lien Brilleslijper vinden in de bossen bij Naarden een leegstaande villa die ze niet alleen gebruiken om zelf onder te duiken, maar het wordt een waar centrum voor Joodse onderduikers gedurende de periode 42-44.
Omdat op de achterflap al staat dat de onderduikers worden verraden en uiteindelijk in Auschwitz belanden, weet je als lezer dat dit niet lang goed kan gaan. Het laatste deel, waarin de ontmenselijking in de concentratiekampen wordt beschreven, is ijzingwekkend - en wordt dat des te meer als je weet dat het boek over échte mensen gaat.

Wat mij betreft is de Nederlandse literatuur een nieuw meesterwerk over de Tweede Wereldoorlog rijker. Het is niet zozeer een roman in traditionele zin: het is net zo goed geschiedschrijving, gebaseerd op overleveringen, oral history en gedetailleerd onderzoek (lees ook vooral de verantwoording aan het einde van het boek). Het belicht echt een kant van het Nederlandse verzet dat weinig bekend is bij het grote publiek. Daarbij moest ik ook direct denken aan de pijnlijke opmerking van FvD-senator Toine Beukering vorig jaar: dat de Joden als makke lammetjes naar de concentratiekampen zijn afgevoerd. In het licht van het verhaal over de zussen Brilleslijper is dat een grove leugen. Wat deze zussen deden kun je met recht heldendaden noemen en erover te lezen, dwingt niets dan respect en bewondering af.

avatar van Lalage
4,0
Het begin van dit boek gaat wat moeizaam, want er worden veel namen genoemd. Pas in het derde hoofdstuk begint het bekende verhaal over jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. De familie Brilleslijper wil naast zichzelf zoveel mogelijk anderen helpen en wordt actief in het verzet.

Pas halverwege het boek besef ik welke enorme risico’s ze lopen. In de tweede helft van het boek kan ik bijna niet meer stoppen met lezen. Het verhaal van deze familie is adembenemend en Roxane van Iperen heeft het zeer invoelend opgeschreven, gebaseerd op gedegen onderzoek met een heleboel bronnen, zowel schriftelijk als mondeling.

’t Hooge Nest – Roxane van Iperen | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van handsome_devil
4,0
Ook ik ben erg onder de indruk van dit verhaal over de zusjes Brilleslijper. Ik heb grote bewondering voor de strijd die de zussen jarenlang gestreden hebben. Respect ook voor Van Iperen die alle uiteenlopende bronnen tot zo'n pakkend geheel heeft weten te smeden. Ik voelde iedere seconde met ze mee en toen ze na een enorme lijdensweg weer terugkwamen in Amsterdam kreeg ik het echt te kwaad.

4,5
Wat een weergaloos boek. Lag al lang op mijn nachtkastje, kwam er nu eindelijk aan toe. Van Iperens debuut las ik al eens half, dat vond ik interessant, maar niet meer dan dat. Hier trekt ze veel meer uit de kast: het gegeven is natuurlijk al heel boeiend, maar ze schrijft het ook allemaal bijzonder scherp en krachtig op. Wat ze er allemaal bij heeft ontdekt en gevonden! En hoe ze dat in de lopende tekst verwerkt, die toch steeds vloeiend aanvoelt: ik heb me geen seconde verveeld en toch voelt het niet alsof Van Iperen de materie simpel maakt of haar publiek onderschat. Een heel mooi boek waar ik nog eens een langere recensie over ga schrijven.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:45 uur

geplaatst: vandaag om 06:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.