menu

Four past Midnight - Stephen King (1990)

Alternatieve titels: Tweeduister | Secret Window | Schemerwereld

mijn stem
3,72 (52)
52 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Thriller

804 pagina's
Eerste druk: Viking, New York (Verenigde Staten)

Een bundel met vier verhalen. In "De engelieren" neemt de lezer een vlucht van Los Angeles naar Boston in een nogal onvriendelijk gestemd luchtruim. Slechts tien passagiers overleven de reis, maar eenmaal geland in een doodstille wereld wensen ze al snel dat dat nooit gebeurd was. Er wordt op hen gewacht... "Het geheime raam" gaat over de schrijver Mort Rainey, net gescheiden, depressief en helemaal alleen aan de oevers van de Tashmore Lake. Tot een man arriveert die met een beschuldigende vinger naar hem wijst en zegt: 'U heeft mijn verhaal gestolen!' "De man met het litteken" speelt zich af tegen het decor van het plaatsje Junction City, Iowa, een onwaarschijnlijke schuilplaats voor het kwaad. Maar voor de kleine zakenman Sam Peebles, die bang is om zijn verstand te verliezen, houdt er zich nog een vijand verborgen: de waarheid. Als hij die op tijd kan vinden, heeft hij misschien nog een kans. In "Spookfoto's" wordt een gewone polaroidfoto voor de vijftienjarige Kevin Delevan een uitdaging om het bovennatuurlijke te verkennen. Maar iedere keer dat Kevin een nieuwe foto neemt komt een vraatzuchtig monster dichterbij... en dichterbij...

zoeken in:
4,5
Stem: 4,5
Ikzelf het "Secret Window" van dit boek gelezen. Wel de Engelse versie, omdat ik vertalingen van boeken toch altijd wel minder leuk heb gevonden.
Ik ben van mezelf totaal geen lezer, maar ben uit niewsgierigheid na het zien van de film het boek toch gaan lezen.
Stephen King heeft een wat langdradige schrijfstijl met af en toe iets te lange beschrijvingen, maar je irriteert je er om een vreemde reden niet aan. Hij weet je te blijven boeien. Waarschijnlijk is dit zo, omdat de hij de spanning er heel goed weet in te houden. Het verhaal blijft me ook interesseren omdat je wilt weten wat er precies met die ‘vent’ Shooter aan de hand is. Waarom komt hij helemaal uit Missisipi alleen om te melden dat Mort zijn verhaal gestolen heeft en er iets aan gedaan moet worden? Nu ga ik natuurlijk niet geen spoilers geven, dus is het moeilijk om verder de schrijfstijl te beschrijven. Geloofwaardigheid en ongeloofwaardigheid weten zich in dit boek op een bijzondere en uiterst speciale manier met elkaar te vermengen, met als eindresultaat toch bijna een meesterwerk!

Lupos
Erg goed boek, mijn favoriete verhaal blijft 'de engelieren', maar 'secret window' mag er echt niet voor onderdoen hoor. Zoals bij vele verhalen van Stephen King het geval is, wordt er meteen een goede sfeer neergezet Ik was vanaf het allereerste hoofdstuk aan dit boek vastgekluisterd

avatar van s0njaa
4,0
Vier verhalen ???

Bij mij zaten er in TweeDuister maar 2 verhalen :/

Maar 'de engelieren' was het eerste wat ik las van King en hij had me vanaf toen in zn greep.. en die greep is nauwelijks verslapt

avatar van PeterW
3,5
PeterW (crew)
s0njaa schreef:
Vier verhalen ???

Bij mij zaten er in TweeDuister maar 2 verhalen :/Klopt. In Nederland is het opgespiltst in twee bundels van twee.

avatar van s0njaa
4,0
Oke.. !

Engelieren echt de topper van de 2

avatar van Freud
egbert-bos schreef:
Het boek four past midnight is in Nederland in 2 delen uit gebracht: deel 1 heeft de titel Twee Duister en later Secret Window mee gekregen deel 2 heeft als titel Schemerwereld mee gekregen in deel 1 staan de verhalen De Engelieren en Secret Window, Secret Garden (verkort Secret Window) in deel 2 Staan de verhalen De Man met het litteken en Spookfoto's.

avatar van Dr Channard
3,5
Ik vind in tegenstellingen tot velen hier op deze site beweren, de 2 verhaaltjes in tweeduister van gelijkwaardig niveau.

Laat ik eerst beginnen met De Engelieren. Het boek begon ongelooflijk goed en doorheen het verhaal dacht ik altijd aan een ander verhaal : Dichte Mist. Aangezien dat Dichte Mist een topper van een kortverhaal is, wou ik steeds meer en meer in de Engelieren lezen. De personages zijn ongelooflijk. In amper 200 bladzijden goede personages neerpennen is iets wat alleen maar Stephen King kan. Maar er is helaas nog iets dat King zeer goed kan en dat is het verhaal niet goed laten eindigen. De Engelieren heeft één van de slechtste climaxen die ik ooit heb gelezen. Het begint allemaal zo heftig in het vliegtuig en in de luchthaven, maar toen de Engelieren kwamen was de fun er van af. Daarna wordt het een sciencefiction - trip en Stephen King is niet zo een al te beste Sciencefiction schrijver (denk maar aan Dreamcatcher, einde van Gevangen, en dit boek). Een magnifiek begin en midden en een rampzalig einde. 3.5*

Het Geheime Raam is een verhaal dat altijd op constant niveau blijft. Er is nooit een hoogtepunt, maar het verhaal kent ook geen dieptepunt, de climax is vlot maar goed en de personages zijn ook goed. Het verhaal doet ons natuurlijk denken aan de Duistere Kant, maar dat vind ik geen enkel probleem aangezien ik De Duistere Kant een minder verhaal vond van King. Het Geheime Raam is een veel beter verhaal. 3.5*

Ik ga nog niet stemmen , want de bundel Schemerwereld heb ik nog niet gelezen, maar wat ik nu al heb gelezen zijn goede verhaaltjes die ik zeker nog eens ga lezen.

avatar van Dee-e
Ik heb gisteren De engelieren uitgelezen. Een verhaal dat enorm sterk begon. Ik hield van de personages en vond dat King ze weer geweldig neer had gezet. Vooral het kleine blonde meisje trok mijn aandacht. Maar toen... Toen kwamen de engelieren en dat was een enorme tegenvaller. Ik dacht dat King het niet meer goed kon maken, maar het einde was prachtig. Ik heb zelfs nog bijna een traantjes gelaten. Door de tegenvaller van de engelieren krijgt het verhaal 4 sterren, anders waren het er 5 geweest.

Na een middag worstelen is Het geheime raam ook uit. Ik vond er weinig aan. Ik was niet gepakt door de personages en vond het verhaal heel saai. Het einde vond ik voorspelbaar, ik dacht het in het midden van het verhaal al. Echt genoten van dit verhaal heb ik dus niet. Wel apart want ik lees overal eigenlijk dat De engelieren en Het geheime raam gelijkwaardig zijn. Daar ben ik het niet mee eens. 2 sterren omdat ik het toch nog uitgelezen heb.

avatar van Dr Channard
3,5
Vandaag heb ik ook 'Schemerwereld' gelezen. De twee andere verhaaltjes die ook in de bunel 'Four Past Midnight' thuishoren. Wel vreemd dat ik over die verhaaltjes nog niets heb gelezen op deze pagina. Ik vraag me af of de meeste gewoon gestemd hebben op de bundel 'Tweeduister'.

Net als 'Tweeduister' bevat 'Schemerwereld' twee goede verhaaltjes die nooit echt geweldig worden, maar ook niet zwak zijn. De bundel begint met 'De Man Met Het Litteken'. Een zeer vermoeiend verhaal, althans in het begin. Het verhaal gaat over een man die in de bibliotheek van Junction City een paar boeken leent voor zijn redevoering wat op te frissen. Maar na de redevoering zijn de boeken compleet spoorloos. Het dametje van de bibliotheek heeft hem nog zo gewaarschuwd en laat de boekenpolitie op hem los, die op een mismakende manier mensen straffen die boeken niet op tijd in de bibliotheek inleveren.

Het verhaal heeft in de pocketversie ongeveer 220 bladzijden en vanaf bladzijde 100 begint het interessanter te worden. De boekenpolitie is helemaal niet eng, maar het vrouwtje van de bibliotheek is dat wel. In de tweede helft van het boek zit het tempo hoger en naar het einde toe wordt het verhaal spannend. Ondanks een moeizaam begin, 3,5*.

'Spookfoto's' gaat over Kevin die voor zijn verjaardag een mysterieuze camera krijgt die telkens hetzelfde trekt; een foto van een hond. Maar om de foto, komt de hond steeds dichter en dichterbij. Dit verhaal leest vlotter dan het vorige, maar ik vond dat King hier een beetje te lang heeft gewacht met de climax. Laat ons zeggen dat de climax in 5 pagina's werd beschreven. De rit naar de climax is bij vlagen heel intrigerend, maar soms laat King hier en daar een steekje vallen en begint het verhaal langdradig te worden. Dit verhaal verdient 3 tot 3,5*

Van alle 4 story collections van King dat ik al heb gelezen (Vier seizoenen, Aardedonker Zonder Sterren en Four Past Midnight) , is deze toch wel de minste. De verhalen blijven gewoon een constant niveau halen. Ze zijn goed, maar willen maar niet uitschieten tot toppers (iets dat 4 seizoenen met de prachtverhalen Shawshank en Het Lijk wel had). Mijn favoriete verhaal was de Engelieren, die ondanks het einde echt wel 4* zou hebben gehaald. Het verhaal met de camera was een origineel idee, maar soms echt langdradig met een ontzettend korte climax en dat vond ik dus mijn minst favoriete.

Maar al bij al valt de bundel zeker niet tegen, al heb ik er toch betere gelezen.

3,5*

avatar van Slainte_Mhath
4,5
Schemerwereld en Spookfoto's

Prachtige verhalen van King.
King heeft zo ontzettend veel moois en goeds voortgebracht...

4,0
Lang geleden dat ik dit heb gelezen. Was ze eigenlijk al vergeten, maar nu het 2e deel er maar eens weer bijgepakt en herlezen. Wist trouwens niet dat dat het 2e gedeelte was, maar dat maakt volgens mij ook niet uit. Het zijn toch 4 aparte verhalen.
Ik heb er toch best van genoten ook al vond ik Spookfoto's, ondanks al het potentieel, geen topper.
De man met het litteken vond ik toch wel een stukje beter, zeker vanaf de 2e helft van het verhaal.

Ik ga pas stemmen als ik de andere 2 ook weer heb gelezen, maar voor nu zou de score een kleine 4 zijn.

4,0
Oke, nu heb ik ook The Langoliers en Secret Window gelezen.
Ik moest zeggen dat ik die beide nog beter vond dan de andere twee.

The Langoliers: 4.5*
Secret Window: 4.5*
De man met het litteken: 4-*
Spookfoto's: 3.5*

Gemiddeld : 4+ *

avatar van Abubakari
4,0
De Man met het Litteken
Ik vond dit echt een erg te gek verhaal, mooie opbouw, daarna werd duidelijk hoe en wat en de finale was ook prima, al vind ik de finales vaak niet eens zo belangrijk bij Stephen King. In dit verhaal in ieder geval niet. Wat er aan vooraf gaat, hoe Sam in een nachtmerrie terecht komt door een bezoekje aan de biep (voor een frequent biepganger als ik sowieso een mooi onderwerp), hoe hij op zoek gaat naar een verklaring die in het derde kwart van het verhaal volgt, vond ik het mooiste en het sterkste. Hoe het kwaad uiteindelijk overwonnen wordt is ook prima, maar doet voor mij minder ter zake dan het verhaal op zich. Weer een Stephen King dat me bij zal blijven.
Vier hele dikke sterren, hoort bij het betere wat ik van Stephen King gelezen heb.

Spookfoto’s
Ook een prima verhaal. Met Pop Merrill een niet eens zo heel slechte slechterik, ik bedoel het is een vieze oude man die zijn klanten besodemieterd, maar in het King universum valt het wel mee qua slechtheid. De lange aanloop naar de climax stoorde mij niet, zie ook wat ik over het vorige verhaal zei, de climax vind ik vaak minder belangrijk dan de weg er naar toe. Die weg, met wat zijpaadjes over de vader die bij Pop in het krijt kwam te staan, was goed genoeg. Enig mysterie en vooral de vraag hoe dit af gaat lopen in combinatie met een steeds groter wordende dreiging. Wel net iets minder dan het eerste verhaal, 3,5 ster voor deze, 4 sterren voor het eerste verhaal.

Het boek met de andere twee verhalen heb ik ook, zal ik in 2021 wel gaan lezen denk ik.

avatar van Abubakari
4,0
Abubakari schreef:

Het boek met de andere twee verhalen heb ik ook, zal ik in 2021 wel gaan lezen denk ik.

Tweeduister dus, met De Engelieren (the Langoliers) en Het geheime raam (Secret Window, secret Garden).

De Engelieren
Had ik veel van verwacht omdat ik vaak las dat dit het sterkste van de vier verhalen zou zijn. Op zich best een geweldig idee, maar ik kan de vinger er ook een week nadat ik het las niet opleggen, het pakte me op één of andere manier niet. Het duurde voor mijn gevoel erg lang, ik kwam er nooit lekker in. Best raar, want zoals gezegd is het idee best goed. 3 ***.

Van het Geheime Raam had ik dan weer wat minder verwacht, maar dat vond ik dan wel weer een prima verhaal. Ondanks dat ik wel een beetje vermoedde wat er loos was vond ik het een te gek en over de gehele duur boeiend en lekker weglezen King verhaal. 4 ****.

avatar van alexander038
4,0
Schemerwereld boek nu ook gelezen.
Volledige Four past Midnight boek nu dus gelezen.
Vier goede king verhalen 4*

Gast
geplaatst: vandaag om 08:43 uur

geplaatst: vandaag om 08:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.