menu

Courageous Citizens: How Culture Contributes to Social Change - Stuart Hall, Rosi Braidotti, Vasyl Cherepanyn, Wietske Maas, David Harvey, Pascal Gielen, Bojana Cvejić, Ana Vujanović, Lia Perjovschi, Saskia Sassen, Fatima El-Tayeb, Marina Naprushkina, John Akomfrah, Katherine Watson, Stefan Kaegi en Ivan Krastev (2018)

mijn stem
geen stemmen

Engels
Verhalenbundel
Ideeënliteratuur / Kunst en Cultuur

267 pagina's
Eerste druk: European Cultural Foundation / Valiz, Amsterdam (Nederland)

Dit boek is een pleitbezorger van de mogelijkheid van cultuur om veranderingen te bewerkstelligen. Het is ook een bron van inspiratie voor een heroverweging van ons begrip van de wereld en voor een bevestiging van cultuur als een zogenaamde vitale ruimte. Een ruimte namelijk, waarbinnen moed en doorzettingsvermogen kunnen worden getoond, te midden van complexe maatschappelijke veranderingen. Het boek richt zich op moedige burgers. Dat zijn diegenen die durven, die delen en die zaken bedenken, die bijdragen aan onze collectieve toekomst. Diegenen ook voor wie cultuur en democratie de uitgangspunten zijn voor visie en actie. De schrijvers van dit boek onderzoeken intellectuele en praktische manieren om ‘tussen te komen’; manieren die een ruimte voor debat openen in de voortdurende strijd voor rechtvaardige samenlevingen in heel Europa. Daarbij richten zij hun aandacht op drie belangrijke thema's, waarvan het afgelopen decennium al is bewezen dat ze van bijzonder belang zijn. Thema’s, die ook blijven hangen wanneer we kijken naar de mogelijkheid van een nieuwe toekomst. De schrijvers erkennen daartoe de onderliggende cyclus van (opnieuw) overdenken, doen en veranderen. Een cyclus, die onlosmakelijk verbonden is aan een nieuwe manier om de wereld bekijken. Tegelijkertijd erkennen ze daarbij de mogelijkheid van cultuur om een positieve sociale verandering te bewerkstelligen. De drie belangrijkste thema’s van dit boek zijn ten eerste: identiteit en diversiteit, ten tweede: cultuur, gemeenschappen en democratieën en ten derde: solidariteit en versnippering.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Het boek is uitgebracht ter gelegenheid van de tiende 'Prinses Margriet Award'-uitreiking door de 'European Cultural Foundation'.

Degenen, die een bijdrage aan dit boek hebben geleverd, zijn niet noodzakelijk schrijvers van beroep, maar hebben vooral een achtergrond in de artistieke wereld. Een aantal bijdragen aan dit boek zijn nieuw, sommige zijn bijvoorbeeld gebaseerd op eerdere lezingen.

Zie ter informatie over de tiende 'PMA' en de 'ECF' onder andere:
ECF reikt tiende Princess Margriet Awards for Culture uit | De Dikke Blauwe - dedikkeblauwe.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 21:14 uur

geplaatst: vandaag om 21:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.