menu

Perenbomen Bloeien Wit - Gerbrand Bakker (1999)

mijn stem
3,37 (23)
23 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Sociaal

137 pagina's
Eerste druk: Piramide, Baarn (Nederland)

De tweeling Klaas en Kees en hun jongere broer Gerson spelen al heel lang ´zwart´: een spel waarbij de belangrijkste regel is dat ze hun ogen niet mogen opendoen. Maar als ze op een zondagochtend met zijn allen in het autootje van hun vader stappen, verandert alles in één klap. Op een kruispunt, midden tussen de boomgaarden, krijgen ze een auto-ongeluk. Niets is meer zoals het was: Gerson zal zijn hele leven ´zwart´ moeten spelen. Wil hij dat wel? Hoe ziet hij de toekomst?

zoeken in:
avatar van Agaath95
3,5
Mooi geschreven, maar het einde zag ik wel aankomen.

Van dit soort verhalen krijg ik altijd een depressief gevoel.

avatar van Social_Mask
3,5
Dit blok gelezen voor Nederlands. Het einde wordt jammer genoeg verteld in het verhaal waardoor het minder sterk wordt. Een boek dat naar mijn mening wat beter kon. Heb een hele conclusie hierover geschreven. Die zal ik wel een keer gaan plaatsen. M'n docent vond dat ik het "heel erg goed uitgewerkt" had.

3,75*, en afgerond naar boven doordat dit me deed denken aan 1 van mijn favoriete films

avatar van Prowisorio
3,5
Ontroerend mooi en sober geschreven. Een zwaar onderwerp of eigenlijk drie (verdwenen mama, ongeluk en nasleep en dood ... zeg maar zelfmoord van Gerson), maar nergens sentimenteel. Heel knap.
De verschillende persoonsperspectieven van waaruit het verhaal verteld wordt, maken het nog boeiender.. Een heel grappige vondst is dat de tweeling afwisselend als één spreekt ('wij') als het om gevoelens gaat, terwijl, als het om handelingen of uitingen van één van hen gaat, dat vanuit het perspectief van de ander wordt verteld ('hij of Kees of Klaas'). Dat wisselt steeds, maar werkt niet storend.. integendeel het draagt bij aan het boeiend maken/houden van het verhaal.

En Daan(tje) is natuurlijk hartveroverend .... in alle situaties...

avatar van cortez
1,5
Voor een jeugdboek vind ik dit vrij indrukwekkend. Dramatisch verhaal, maar zeker niet sentimenteel ofzo geschreven. Leuke tekststructuur met de wisselende vertelperspectieven. Enkele leuke en herkenbare passages. Ook probeert de schrijver het geheel wat luchtig te houden, door een licht komische noot toe te laten (vooral dan met het handje). Sterk!

avatar van boekaap
3,5
Tragisch en aangrijpend verhaaltje dat behoorlijk goed geschreven is. Vooral de variatie in perspectieven is goed gedaan. Met als hoogtepunt de wereld door de oogjes van het hondje Daan.
Nadeel is/ of misschien ook wel niet is dat alles leest als een kinderboek maar het eigenlijk niet is. Ik had bij het lezen heel sterk het gevoel van dit lees ik even uit. Wat er uiteindelijk voor zorgt dat het boek minder overrompelend werkt dan het zou kunnen doen.

avatar van boekaap
3,5
cortez schreef:
Voor een jeugdboek vind ik dit vrij indrukwekkend. Dramatisch verhaal, maar zeker niet sentimenteel ofzo geschreven. Leuke tekststructuur met de wisselende vertelperspectieven. Enkele leuke en herkenbare passages. Ook probeert de schrijver het geheel wat luchtig te houden, door een licht komische noot toe te laten (vooral dan met het handje). Sterk!


Is het punt bij deze recensie niet verkeerd?

avatar van JeffreyvdK
2,5
Als leerlingen een mooi en snel leesbaar boek zoeken voor Nederlands, raad ik hen altijd dit boek aan. Je bent er in één middag doorheen en het is toch zo heerlijk sentimenteel... Ik ben het om die reden dus niet eens met Cortez. Lekker leesbaar verhaal met het nodige sentiment. Omdat het niet al te ingewikkeld is en soms toch best oppervlakkig, ken ik dit boek 2,5 ster toe.

avatar van Lalage
2,5
Dit was oorspronkelijk een jeugdboek. Door de eenvoudige stijl doet het me niet zo veel, al gaat het over heftige thema's. Vier andere boeken van Gerbrand Bakker bevielen me beter.

Gerbrand Bakker en Peter Zantingh over vaders en zonen | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 01:13 uur

geplaatst: vandaag om 01:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.