menu

Epilogue - Roger Martin du Gard (1940)

Alternatieve titels: De Thibaults 2-8 | Les Thibault 8

mijn stem
4,00 (4)
4 stemmen

Frans
Sociaal

300 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

'Les Thibault' is een uitgebreide familiekroniek die een vertelt over het leven van een Parijse bourgeois familie tussen 1905 en 1918 opgehangen aan de levens van twee broers: Antoine en Jacques. In dit slotstuk van de serie zien we hoe het Antoine vergaat in de laatste maanden van de Eerste Wereldoorlog. Hij heeft een gasaanval overleefd komt terecht in het militaire ziekenhuis van Mme de Fontanin.

zoeken in:
avatar van -JB-
4,0
Na de dood van Jacques en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog op het einde van deel 7, is dit 8e deel (het slot-stuk) van de roman-cyclus les Thibault een epiloog waarin we leren hoe het de families Thibault en De Fontanin vergaat tijdens de oorlog. Het is duidelijk dat de pacifistische Roger Martin du Gard ons vooral de boodschap brengt dat oorlog alleen maar ellende brengt. De hoofdpersonen verharden, communiceren slecht met elkaar en zijn vooral met hun eigen situatie bezig.

Het boek vertelt met name het verhaal van Antoine, die tijdens zijn werk als arts aan het front een gasaanval heeft meegemaakt. Hij heeft hierdoor veel last van zijn longen en probeert langzaam te herstellen. Hij heeft zich jarenlang afgezonderd van Parijs, maar komt nu een paar dagen terug en ziet De Fontanins weer terug. Hij probeert de achterhalen wat de oorlog met ieder van hen heeft gedaan. Het 8e deel is hiermee minder politiek dan het vorige en is weer meer gericht op de familiegeschiedenis, doch duidelijk met een anti-oorlog ondertoon.

Na 2000 pagina's en 8 delen Thibaults kan ik alleen maar zeggen dat ik met heel veel plezier dit epos van Nobelprijs winnaar Roger Martin du Gard heb gelezen. Het is een roman-fleuve in de traditie van de 19e eeuwse Franse schrijvers, maar met een onmiskenbaar modernere schrijfstijl. De cyclus heeft na 100 jaar nog weinig kracht verloren en is een aanrader voor liefhebbers van de Franse literatuur!

Gast
geplaatst: vandaag om 15:08 uur

geplaatst: vandaag om 15:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.