menu

L'Été 1914 - Roger Martin du Gard (1936)

Alternatieve titels: De Thibaults 2-7 | Les Thibault 7

mijn stem
4,50 (2)
2 stemmen

Frans
Sociaal

420 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

'Les Thibault' is een uitgebreide familiekroniek die een vertelt over het leven van een Parijse bourgeois familie tussen 1905 en 1918 opgehangen aan de levens van twee broers: Antoine en Jacques. Dit zevende en langste deel uit de serie speelt rondom de Eerste Wereldoorlog. Jacques is een overtuigd socialist en woont in Génève. Hij ontmoet zijn jeugdvriend Daniel de Fontanin, ondertussen een veelbelovend schilder, weer, maar hun vriendschap staat onder druk doordat de onderlinge verhoudingen zijn veranderd.

zoeken in:
avatar van -JB-
4,0
Waar de eerste 6 delen van de roman-cyclus Les Thibault een familie-saga waren over de broers Jacques en Antoine Thibault, verandert het verhaal in dit 7e deel opeens in een politiek relaas. Het verhaal speelt aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Jacques en zijn socialistische/anarchistische vrienden proberen oorlog te voorkomen door te pleiten voor een Europese algemene staking. Zo'n signaal van burgers Europa-wijd zou een oorlog misschien kunnen voorkomen en de arbeidersklasse kunnen verbinden.

Jacques Thibault is een dromer, die wil vechten voor zijn idealen. Hij verliest hierbij de realiteit volledig uit het oog en wil zelfs de onontkoombaarheid van de oorlog niet onder ogen zien als de mobilisatie al een feit is. Het boek laat zien hoe de oorlogszucht een land en burgers in zijn greep krijgt. Doordat we Jacques al goed kennen uit eerdere delen is het heerlijk om verder in zijn huid te kruipen. Ik begon me wel steeds meer te ergeren aan hoe Jenny de Fontanin wordt neergezet door Du Gard. Alsof een vrouw alleen maar moe is en alleen maar kan volgen, daar zou een 21e eeuwse schrijver niet meer mee weg komen...

De plotselinge wijziging in de opzet van de roman komt doordat Roger Martin du Gard na een auto-ongeluk thuis kwam te zitten en besefte dat hij niet blij was met de richting van het boek. Hij verscheurde zijn oorspronkelijke 7e deel en begon opnieuw. Deze beslissing kan niet los worden gezien van de tijd waarin het boek geschreven is (1932-1936). Het nazisme was in opkomst en Europa maakte zich op voor een potentiële nieuwe oorlog, net als aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Het boek is daarmee een waarschuwing voor het uitbreken van een nieuwe wereldoorlog, tevergeefs, zoals we nu weten...

In tegenstelling tot de delen 1-6, die ieder 100-200 pagina's telden, beslaat 'L'Été 1914' maar liefst 750 pagina's. Dit komt voornamelijk door de uitgebreide beschrijvingen van Jacques anarchistische bijeenkomsten. Hierdoor wordt met name het middenstuk van het boek onnodig lang en minder interessant. Pas op het einde wordt het boek weer sterker, misschien juist wel doordat de familiegeschiedenis dan weer meer een rol gaat spelen.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:09 uur

geplaatst: vandaag om 04:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.