menu

Long Shot: My Life as a Sniper in the Fight against ISIS - Azad Cudi en Alex Perry (2019)

Alternatieve titel: Schot in het Duister

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Engels
Oorlog / Waargebeurd

272 pagina's
Eerste druk: Weidenfeld & Nicolson, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Toen in Syrië in 2011 de burgeroorlog begon, besloten Koerdische vrijwilligers voor de vrijheid van hun thuisland te vechten en er een heiligdom van tolerantie en democratie te creëren. IS gaf zich niet zomaar gewonnen en verzamelde 10.000 mannen, munitie, tanks en zelfmoordterroristen om de opstand neer te slaan. Maar de Koerden vechten terug. Azad is een van hen en verdedigt met 17 andere sluipschutters de noordelijke stad Kobani negen bloedige maanden lang tegen de belegering van IS. 'Schot in het Duister' vertelt het persoonlijke verhaal van Azad over een groep activisten en intellectuelen die hun eigen leger van sluipschutters samenstelde en negen maanden een felle strijd heeft gevoerd van bittere en bloedige straatgevechten. Dit is een uniek verslag van een moderne oorlog en hoe, tegen alle verwachtingen in, een paar duizend mannen en vrouwen het onmogelijke hebben bereikt en hun droom van vrijheid in leven hebben gehouden.

zoeken in:
avatar van HALVE TAMME.
Sluipschutter, IS, oorlog en waargebeurd. Voor mij zeer interessant leesvoer. Op mijn aanschaflijst gezet!


avatar van Slainte_Mhath
4,5
geplaatst:
Ik zag dit , en wilde je taggen HALVE TAMME. maar je had hem al in je vizier
Deze staat nu ook op mijn verlanglijstje.


avatar van Jason82
geplaatst:
Slainte_Mhath schreef:
Ik zag dit , en wilde je taggen HALVE TAMME. maar je had hem al in je vizier
Deze staat nu ook op mijn verlanglijstje.

Grappig, ik overwoog dat gisteren ook

avatar van HALVE TAMME.
geplaatst:
Wat heb ik toch relaxte boek-vrienden

avatar van Slainte_Mhath
4,5
geplaatst:
Om te beginnen is Azad Cudi de naam die de auteur kreeg, toen hij zich bij de Koerden aanmeldde als vrijwilliger om mee te vechten tegen ISIS. Azad is een Iraanse Koerd die zijn land ontvluchtte omdat de islamitische overheersing er voor zorgde dat hij zich er minder thuis voelde.

"Azad" wist in Engeland Asiel te krijgen en al snel werk te vinden, haalde zijn rijbewijs, studeerde en kreeg vanzelf ook relaties. Toen IS Irak en Syrie begon te veroveren, voelde hij een heel sterke aandrang om iets terug te doen en reisde af om zich als vrijwilliger aan te melden, waar het Koerdisch verzet mensen tekort kwam.

Daar kreeg hij een opleiding als sluipschutter en had veel aanleg. "Azad" doet verslag van de verdediging van Kobani, de stad bij de Turkse grens. De stad die door de Koerden in een ondertal verdedigd moest worden. IS zag dat als laatste inneembare stad voor de massale aanval op Aleppo. IS had de helft van de stad in handen, de Koerden werden later bijgestaan door de coalities.
Azad beschrijft dat hij dit voor het eerst merkte toen een pantservoertuig die hij in het vizier had als een "blikje van een brug de zee in werd gesmeten" door de drukgolf van een raket van een gevechtsvliegtuig.

Los van vele beschrijvingen van vuurgevechten, worden ook zijn vrienden beschreven en de moed van de vele Koerdische vrouwen, die in alle opzichten als gelijken werden behandeld en beschouwd. De Koerdische vrouwen vochten net zo hard en moedig mee.

Azad geeft aan hoe hij als een beest leefde, tussen de ruines, maandenlang alles maar trotseren. En hoe het zijn leven vanaf dat moment heeft bepaald. Ook na de oorlog hoe hij het leven en mensen benaderden, wat het fysiek en mentaal met hem heeft gedaan.
Hij doodde ongeveer 250 IS-strijders als sluipschutter. En heeft daar uiteraard veel levens mee gered.

Een mooi boek dat erg vlot leest, en inzicht geeft over de Koerdische cultuur en standpunten in deze heel smerige oorlog, waar in mijn optiek de Koerden, Peshmerga de grootste helden zijn. Jammer dat deze bevolkingsgroep altijd en overal wordt vervolgd.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:14 uur

geplaatst: vandaag om 13:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.