menu

Mijn Leven met Patrick Haemers - Denise Tyack en Peter Boeckx (2012)

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Nederlands
Autobiografisch / Waargebeurd

240 pagina's
Eerste druk: Lannoo, Tielt (België)

In 2013 is het twintig jaar geleden dat Patrick Haemers, een van de meest notoire gangsters uit de Belgische misdaadgeschiedenis, zich ophing in zijn cel. Journalist Peter Boeckx tekende het harde verhaal op van zijn weduwe, Denise Tyack. Ze vertelt op een zeer openhartige manier over hun turbulente leven. Een leven van weelde, maar ook van veel stress, aan de rand van de maatschappij. Patrick Haemers was de beruchte leider van de 'Bende van Haemers'. In de jaren tachtig terroriseerden ze het land met overvallen op geldtransporten. De bende raakte internationaal bekend door de ontvoering van oud-premier Paul Vanden Boeynants.

zoeken in:
avatar van metalfist
2,5
Nu dat De Bende van Nijvel de laatste tijd weer actueel is (met onder andere de verfilming van Niet Schieten, Dat Is Mijn Papa! Overlever van de Bende van Nijvel) schoot het me opeens te binnen dat ik hier nog altijd een boek had liggen over de Bende Haemers. Niet dat die aan elkaar gelinkt zijn (althans toch niet dat ooit bevestigd is, er is wel een tijd gedacht dat Patrick Haemers de rol van De Reus in de Bende van Nijvel opnam) maar vond het meteen wel het geschikte moment om hier me eens in te verdiepen.

Temeer omdat ik de documentaire die is voortgekomen uit de interviews tussen Peter Boeckx en Denise Tyack (die interviews worden hier niet gebundeld, maar Boeckx heeft Tyack de kans gegeven om alles neer te schrijven zoals zij dat wilde terwijl hij aanvult met de wat 'drogere' informatie zoals exacte bedragen van de buit en dergelijke) enorm interessant vond. In dat opzicht valt dit dan ook wat tegen omdat je nooit het gevoel krijgt dat dit een meerwaarde is op hetgeen dat al eerder over de Bende is geschreven. Meer zelfs, Tyack vertelt eigenlijk bijzonder weinig (misschien hier en daar eens een onthulling zoals dat er bijvoorbeeld in de beginjaren nog een extra lid is geweest en dat die gestopt was vooraleer ze echt bekend geraakten) en geraakt uiteindelijk niet verder dan een soort van bouquet roman waar ze beschrijft hoeveel keren ze seks had met Haemers en hoe dat voelde. Allemaal goed en wel voor de liefhebber maar ik heb weinig behoefte aan de zoveelste vrijpartij. Verder wel intrigerend om te zien hoe ze geen schuldbesef lijkt te hebben en hoe ze er in godsnaam in slaagden om op korte tijd er zoveel geld door te jagen. Ik vermoed dat er echter betere boeken bestaan rond dit thema, ik kan het me niet voorstellen dat dit hèt naslagwerk is dat je moet lezen om op de hoogte te zijn van de bende.

Om de x aantal pagina's worden er ook nog wat foto's afgedrukt van gelukkigere tijden tussen Haemers en Tyack maar ook daar wordt er snel in de herhaling gevallen. Wat overblijft is dus een intieme blik tussen de twee geliefden maar wat er bijvoorbeeld juist misloopt met de schoonouders blijft in het ongewisse. Neen, dan kun je beter de documentaire eens ergens proberen te kijken. Stukken interessanter in ieder geval, wat op zich bewonderenswaardig is aangezien het dus om hetzelfde materiaal gaat.

2.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 04:39 uur

geplaatst: vandaag om 04:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.