menu

Odes - David Van Reybrouck (2018)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Ideeƫnliteratuur

208 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Sinds begin 2015 bezingt David van Reybrouck op De Correspondent regelmatig iets, iemand of ergens: de ex, de lente, Leonard Cohen, de poetsvrouw, de mislukking en natuurlijk de liefde. In zijn odes geeft hij zich helemaal bloot. Van Reybroucks teksten werden veelvuldig gedeeld en zijn nu gebundeld.

zoeken in:
avatar van Theunis
3,5
Een verzameling prachtige odes. Odes aan van alles en iedereen: de nachtelijke autorit, de jaloezie, David Bowie, doden in de telefoon, de bindingsangst, om er maar eens een paar te noemen. Het zijn odes aan kleine dingen, aan vergeten of weggestopte emoties, aan grote persoonlijkheden, aan bijzondere kunst. Van Reybrouck koestert het leven, schrijft lyrisch en vol liefde over alles wat het leven zin geeft. Het is aanstekelijk.

Af en toe lijkt er een vanzelfsprekende ode te komen, zoals bij Ode aan de Lente. Wie wil er nou geen ode aan de lente lezen? Maar de titel zet je op het verkeerde been. Wat volgt zijn voorbeelden van lente, van natuur, in de kunst. Van Reybrouck vraagt zich af of het vandaag passé is om het platteland lief te hebben. Het is stil in de literatuur als het om natuur gaat. Een juiste constatering. Een gemis.

Nog een greep uit de odes: Ode aan de Littekens. De schrijver schrijft dat je zuinig moet zijn op je lijf, maar niet op je leven. Hij juicht de geestdrift toe. En dan laat hij een gedicht van Kahlil Gibran voorbij komen.

Je kinderen zijn je kinderen niet.
Zij zijn de zonen en de dochters van ’s levens hunkering naar zichzelf.
Zij komen door je, maar zijn niet van je,
En hoewel ze bij je zijn, behoren ze je niet toe.


Ontnuchterend in tijden waar voorzichtigheid zoveel waard is, want je vraagt je ineens af: ten koste van wat?

Laat dit een kleine ode zijn aan deze bundel. Of beter: een ode aan iedereen die zelfs in de meest donkere spelonken van het leven sprankjes licht blijft zien en aan iedereen die de banaliteiten van alledag niet voor lief neemt, maar er wonderen in blijft zien.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:25 uur

geplaatst: vandaag om 13:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.