menu

Wim Kieft: De Terugkeer - Michel van Egmond (2018)

mijn stem
3,60 (20)
20 stemmen

Nederlands
Biografie / Sport

240 pagina's
Eerste druk: Voetbal Inside, Amsterdam (Nederland)

Na het verschijnen van Kieft in 2014 waarin de hoofdpersoon op indringende wijze zijn jarenlange cocaïne- en alcoholverslaving aan het grote publiek openbaarde, werd schrijver Michel van Egmond telkens met dezelfde vraag geconfronteerd: ''Hoe gaat het nu met Wim Kieft?'' Dit boek is het antwoord op die vraag. 'De Terugkeer' vormt een indringend en ontroerend portret van iemand die worstelt met zijn verleden maar vertrouwen heeft in de toekomst, die opvallend openhartig vertelt over zijn constante strijd tegen de verleidingen, over zijn terugvallen en over een heel nieuw probleem: de dwanggedachten die hem tegenwoordig uit zijn slaap houden. Over een gekneusd geweten en een verleden dat hem overal achtervolgt, maar vooral over hoop, herstel en hervonden herinneringen.

zoeken in:
avatar van Pecore
4,0
In Brusselmans-tempo levert Van Egmond sinds Gijp het ene na het andere pareltje af. Ergens deze week zal ik mijzelf naar de boekhandel slepen, om een paar uren later dit boek met een welverdiende vier sterren te beoordelen. Van Egmond produceert geen hoogstaande literatuur, wel uiterst vermakelijke, zwartkomische en dikwijls ontroerende vertellingen over charismatische persoonlijkheden, opgeschreven met een soepele pen.

avatar van Jason82
4,0
Prachtig verwoord Pecore, zo ervaar ik het ook precies!

Zonder twijfel zal ook ik dit woensdag oppikken bij de plaatselijke boekhandel, een heerlijk vooruitzicht.

avatar van Pecore
4,0
En zo geschiedde. Leuke man, die Kieft. Wel met een rafelrandje, maar met het hart op de goede plek. Leuk om te lezen dat hij het goed maakt.

avatar van Koerok
3,5
Gisteren aan begonnen, nu al slaaptekort!

avatar van Jason82
4,0
Ik worstel me eerst nog door het slot van Anna Karenina heen en dan pak ik dit boek ook direct op.

avatar van eRCee
Pas op he, je kan ook te ver gaan.

4,0
Het leest weer heerlijk weg. In twee daagjes uit!

avatar van Jason82
4,0
Ik sluit me graag aan bij voorgaande commentaren. Een mooi vervolg op het eerdere, onthullende boek over Wim Kieft. De auteur is zo slim geweest om samen met Kieft terug te keren in Italië, het land waar hij in de jaren 80 4 seizoenen gespeeld heeft. Vervolgens is er geen sprake van cliché verhalen, maar een eerlijk relaas over iemand die nu pas enigszins trots kan zijn op die specifieke voetbaljaren (waar hij tegelijkertijd weinig herinneringen aan over gehouden heeft).

avatar van mjk87
3,5
Een stuk beter dan het eerste deel dat door de niet-chronologische uitwerking nogal herhalend was. En Van Egmond bleef zelf ook maar herhalen dat Kieft overal zo moe van werd. Ondanks het voor mij interessante onderwerp vond ik het een matig en soms vervelend boek.
Dat gaat nu beter. Van Egmond schrijft beter en het is wel chronologisch en vrij afwisselend, eerst door de periode waarin Kieft maar bleef drinken nog te beschrijven en daarna de reis naar Italië die gewoon erg leuk is door de passie die Italianen hebben voor voetbal en na zoveel jaar nog een held voor hen weten te waarderen en eren. Daarna is de koek wel op, maar dat mag de pret verder niet echt drukken. 3,5*.

avatar van boekaap
3,5
Tijdens de promotie van dit boek gaf Wim Kieft aan dat hij zijn hypotheek moest afbetalen en dat gun ik de beste man van harte. Of deze financiële noodzaak ook een leuk/goed boek heeft opgeleverd is een andere vraag?

Net als in zijn mediaoptredens komt Kieft in deze tweede biografie heel eerlijk en oprecht over. Hij vertelt rijkelijk over al zijn tekortkomingen en de hulp die hij daarvoor heeft gezocht. Tussendoor worden er sentimenten opgehaald in Italië. Het gebodene is ontroerend en sympathiek maar had ook als uitgebreide reportage op een willekeurige sportpagina kunnen staan.

Het meest interessante aan dit boek vond ik zijn actuele belevenissen in Nederland en de psychische ontwikkelen die hij doormaakt. Net als Kieft zelf word ik als lezer een beetje moe van het geneuzel over inwisselbare Italianen en voetbalsentimenten. Daar tegenover heb ik smakelijk gelachen om de eetgewoontes van Kieft en had ik net als in het eerste boek vooral met hem te doen en ben telkens blij om te lezen dat hij toch weer opkrabbelt en plezier heeft in zijn werk.

De eerste biografie vond ik een stuk interessanter omdat het iets unieks was en ik elke pagina vol verbazing heb gelezen. Dit vervolg is vooral een aftermath boek. Nazorg en een poging om de sympathieke Kieft te steunen.

Ik heb dit boek met veel plezier gelezen maar vond het niet zo speciaal als zijn voorganger. Ik hoop echter dat Kieft nog veel gelukkige momenten in zijn leven mag hebben en als daar nog een derde biografie over komt dan zal ik die zeker lezen.

Het is Kieft van harte gegund.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:12 uur

geplaatst: vandaag om 11:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.