menu

Alexandra Kollontai: A Biography - Cathy Porter (1980)

Alternatieve titels: Alexandra Kollontaj: Een Biografie | Alexandra Kollontai: The Lonely Struggle of the Woman Who Defied Lenin

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Engels
Biografie / Historisch

551 pagina's
Eerste druk: Virago, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Sinds enkele jaren, uiteraard gerekend vanaf de publicatiedatum van dit boek, is er in de vrouwenbeweging een hernieuwde belangstelling voor de ideeën van de Russische communiste en feministe Alexandra Kollontaj (1872-1952). Veel van haar theoretische werken over het vrouwenvraagstuk, het gezin en de communistische staat, de nieuwe moraal enzovoort zijn en worden (opnieuw) in het Nederlands vertaald. Dat geldt ook voor de literaire werken die zij in de jaren twintig over dezelfde thema’s heeft geschreven. In een uitgebreide en uitvoerig gedocumenteerde biografie heeft Cathy Porter een helder overzicht gegeven van de persoonlijke en politieke ontwikkeling van Alexandra Kollontaj die, hoewel afkomstig uit een aristocratisch milieu, streed tegen het tsaristisch regime en zich aansloot bij de bolsjevistische partij. Na de revolutie in 1917 werd Alexandra de eerste vrouwelijke minister in de sovjetregering van Lenin. Als volkscommissaris van Sociale Zaken en als hartstochtelijk strijdster voor verbetering van de positie van de vrouw zorgde zij voor een zeer progressieve wetgeving; onder andere ten aanzien van huwelijk, abortus en collectieve voorzieningen. Als hoofd van de Zjenotdel, het vrouwenbureau van de partij, werkte ze intensief aan de organisatie van arbeiders- en boerenvrouwen. Haar voor die tijd omstreden ideeën over seksuele emancipatie en een nieuwe moraal zette ze in talloze artikelen en brochures uiteen. Zij probeerde ook te leven naar haar opvattingen, hetgeen door de partijleden niet erg in dank werd afgenomen: zij was vaak het object van roddels en kritiek. Haar lidmaatschap van de kritische ‘Arbeidersoppositie’ luidde in 1921 het einde van haar carrière in de Sovjetunie in. Zij werd benoemd als sovjetambassadrice, een positie die zij tot haar 73e jaar zou vervullen.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:13 uur

geplaatst: vandaag om 14:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.