menu

Hallo, Meneer de Uil: 50 Jaar Fabeltjeskrant - Patrick Bremmers (2018)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Historisch / Natuur

128 pagina's
Eerste druk: Rubinstein, Amsterdam (Nederland)

Vijftig jaar geleden las Meneer de Uil voor het eerst voor uit De Fabeltjeskrant. Generaties kijkbuiskinderen groeiden op met Bor de Wolf, Juffrouw Ooievaar, Lowieke de Vos en al die andere dieren uit het Grote Dierenbos. ‘Hatsikidee’, ‘Tuut-tuut-tuut-tuut’ en natuurlijk ‘Oogjes dicht en snaveltjes toe’ zijn gevleugelde uitspraken die voor altijd in het collectieve geheugen staan gegrift. Dit boek vertelt voor het eerst het complete verhaal van de totstandkoming van dit unieke programma, de dieren uit Fabeltjesland en de mensen achter de schermen.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
4,0
Hier ben ik eigenlijk wel benieuwd naar.


avatar van Jason82
Jeugdsentiment!


avatar van the Cheshire cat
4,0
Ooit gehoord van Cas de Kraai, Arie de Rat, Flora Nachtegaal, Stokebrand de Mug, Melis Das, Bonto de Saurus, Harry Lepelaar of Fatima de Poes? Ze staan allemaal in dit jubileumboek ter ere van 50 jaar Fabeltjeskrant (op zondag 29 september 1968 om 18.55 uur maakte Nederland voor het eerst kennis met Meneer de Uil en de dieren uit het Grote Dierenbos). Een bijzonder leuk, informatief, interessant naslagwerkje dat rijkelijk is voorzien van mooie plaatjes en exclusief archiefmateriaal. Wat je bij naslagwerken vaak hebt is dat het van die veel te groot uitgevallen boeken zijn die bijna een ton wegen en heel onhandig lezen. Dit naslagwerk echter heeft precies de juiste maat, niet te groot, niet te klein. Het ligt zeg maar lekker in de hand. Eigenlijk alles wat je wilt weten over de Fabeltjeskrant komt erin aan bod, de ontstaansgeschiedenis van het programma, de mensen achter de schermen, het taalgebruik en de vele kleurrijke dieren zelf natuurlijk.

De eerste afleveringen van de Fabeltjeskrant waren nog geënt op de fabels van La Fontaine; het proefscript van het programma was gebaseerd op La Fontaine's De Raaf en de Vos. Maar al snel werden de verhaaltjes minder zwaarmoedig en belerend, werden de teksten grappiger en gelaagder en kreeg het programma een losser karakter. Er kwam ook kritiek op het programma, de taal zou te moeilijk zijn en kinderen zouden de dubbele bodems niet begrijpen. 'Nou, daar heb ik nooit last van gehad,' zegt Patrick Bremmers in de inleiding van zijn boek. 'Wist ik veel dat ome Gerrit aan depressies leed of dat Bor de Wolf (Hhaaaoeeeiii) last had van stemmingswisselingen. En dat de dierentelling een subtiele verwijzing was naar de volkstelling van 1971.'

De Fabeltjeskrant was dus eigenlijk een spiegel van de maatschappij met onderwerpen als herverkaveling, drugsproblematiek, gemengde huwelijken en zure regen. Ergens in de jaren tachtig had Greet Koe het idee opgevat een vrouwenhuis te openen. 'Dat getrek aan mijn lijf elke dag, dat eeuwige gemelk,' vertelde ze. 'Ik was het spuugzat. En Teun Stier met zijn gehonkebonk was ik ook zat.' Greets plannen werden aanvankelijk door enkele mannetjesdieren weggelachen. 'Hatsjikidee,' riep Lowieke de Vos. 'Een vrouwenhuis met vrouwendierenprik. Daar zaten we nou nét op te wachten.'

En de verkiezingen van Boswijze of Bosmeester in 1986 staan me nog helder voor de geest. Het stemmen gebeurde geheel dier-o-cratisch via televoting en ik kan me nog goed herinneren dat ik destijds op Chico Lama heb gestemd, de altijd goedgemutste uitbater van een vegetarisch eethuis, die uiteindelijk met eenentwintig procent van de stemmen als grote winnaar uit de bus rolde. Ik weet nog dat dit voor heel veel kijkbuiskinderen als een grote overwinning voelde. Voor mij in ieder geval wel.
Naast Chico Lama waren in die tijd nog twee andere bewoners in het Grote Dierenbos neergestreken: Zaza Zebra en Mister Maraboe. De drie nieuwelingen zorgden in het praathuis voor verhitte discussies. 'Geef mij maar gauw een dubbele portie beukennoten,' riep Lowieke naar Bor. 'Voordat die lama hier alles op komt vreten. Die zijn daar allemáál van smikkelen en smullen, zeggen ze.' En Isadora Paradijsvogel over Zaza Zebra: 'Een drol van een dier, een aanwinst voor ons Grote Dierenbos. 'Maar er lopen wel heel wat streepjes door,' merkte Meneer de Raaf op.
Enkel Woefdram, de slijmerige dienaar van Juffrouw Ooievaar, door de andere dieren ook wel strooplikker genoemd, ontpopte zich als een regelrechte vreemdelingenhater. Voor zijn Vast- en Zekerpartij (de partij tot behoud van alle dierenbosse zekerheden, zoals geluk, voorspoed, liefde en saamhorigheid) hield hij een zeer verontrustende verkiezingstoespraak: 'En dit alles laten wij ons niet afnemen door vreemde elementen! Door dieren die hier niet horen. Dieren uit de Buitenste Buitenbossen.'
Na zijn verkiezingsnederlaag droop Woefdram met de staart tussen de benen af.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Ik vond die Woefdram er eigenlijk helemaal niet in thuis horen. Die week te veel af van de rest. Dat programma waar hij uit kwam vond ik ook niet zo geweldig.
Harry Lepelaar was trouwens wel een leuk typje; die anderen heb ik nooit gezien. Pepijn de Kater wel, maar die zag je ook maar zelden.

avatar van the Cheshire cat
4,0
Ik moet eerlijk bekennen dat heel veel dingen in dit boek nieuw voor me waren. Van Pepijn de Kater bijvoorbeeld heb ik dus nog nooit gehoord. Harry Lepelaar ken ik ook niet geloof ik. Het zijn vooral de laatste jaren van de serie die me zijn bijgebleven.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:21 uur

geplaatst: vandaag om 15:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.