menu

Maagdenburgse Halve Bollen en Andere Gedichten - Gerrit Komrij (1968)

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Nederlands
Gedichtenbundel
Psychologisch / Sociaal

48 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Toen Komrij in 1968 met deze gedichtenbundel debuteerde viel vooral de vorm van de gedichten op, die met hun regelmaat (drie strofen van vier vijfvoetige jamben) ver afweek van het door de vijftigers tot norm gemaakte en in 1968 allang ingeburgerde vrije vers. Ook het aan Staring ontleende motto leek de gedichten te plaatsen in een neo-romantische stroming. Het idioom is niet typisch twintigste-eeuws met woorden als 'melodrama', 'dertienmaster' en 'pluisfluwelen pakje'. Toch valt nu naast alle referenties aan de negentiende eeuw ook de moderne inhoud op: kroketten, marktterras, diepvries en zebrapaden; het moderne leven is niet aan de dichter voorbij gegaan en in de bundel heeft het stadsleven zich tussen de plattelands-idyllen gezeteld. Het is het thema van de onbevangenheid tegenover verval en dood, dat ook in zijn verdere werk een niet uit te vlakken rol speelt.

zoeken in:
avatar van psyche
psyche (crew)
Beschrijving Koninklijke Bibliotheek van 'Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten', debuutbundel van Gerrit Komrij.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:51 uur

geplaatst: vandaag om 01:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.