menu

Nouri: De Belofte - Henk Spaan (2018)

mijn stem
3,65 (10)
10 stemmen

Nederlands
Biografie / Sport

232 pagina's
Eerste druk: Ambo/Anthos, Amsterdam (Nederland)

Vanaf zijn negende jaar volgde journalist en schrijver Henk Spaan hem al. Hij is er zeker van dat Abdelhak Nouri de Europese top zou hebben bereikt als hij op 8 juli 2017 in een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen niet in elkaar was gezakt, met ernstige hersenschade tot gevolg. In Nouri probeert Henk Spaan een zo volledig mogelijk beeld te geven van de virtuositeit en de potentie van deze uitzonderlijke voetballer. Spaan zocht hiervoor alle mensen op die belangrijk zijn voor Appie: van zijn vader, broer Mo, eerste trainers, medespelers als Donny van de Beek, Léon Bergsma, Noussair Mazraoui en Stevie Bergwijn tot jeugdvriend Yassine Zakir. Nouri en Spaan delen een gezamenlijke geschiedenis: beiden groeiden op in de Amsterdamse wijk Geuzenveld- Slotermeer, waar het straatvoetbal al meer dan vijftig jaar hoogtij viert en waar Nouri uitgroeide tot supertalent. Hij was niet alleen de jongen die alles met een bal kon, hij was door zijn warme persoonlijkheid 'de totale jongen'. Zijn uitzonderlijke gave maakte Nouri van iedereen. Dit boek, tot stand gekomen met medewerking van de familie, moest er komen om de herinnering aan de voetballer Nouri levend te houden.

zoeken in:

avatar van Abubakari
Ja tragisch en hartverscheurend, maar 20 en dan nog nauwelijks minuten in Ajax1 gemaakt, ik vraag me daarom wel eens af hoe goed Nouri nou echt was (geworden). Al zie je nu bij Frenkie de Jong dat die ook pas relatief laat zijn belofte waar maakt.

Wat het boek betreft, ik heb het niet op Henk Spaan, hij komt op mij vaak zo zelfingenomen over. Weet altijd precies hoe Ajax wat dan ook had moeten doen, zoals laatst na PSV-Ajax ook weer, was het opeens weer een schande dat zie Viergever hadden laten gaan. Terwijl Viergever vaak als eerste door het ijs zakte als Ajax Europa in ging met zijn domme kaarten. En dan staat Spaan weer vooraan om in de krant een 3 te geven aan Viergever. Of een 4, in dit geval misschien passender.

Een heiligverklaring van Appie Nouri hoef ik van de hand van Spaan dus niet zo nodig te lezen. Überhaupt niet trouwens, ik hou van voetbal en van lezen, maar ik lees zelden boeken over voetbal. En zo'n boek waarin iemand zo ongeveer de plaatsvervanger van onze lieve heer is hoeft van mij al helemaal niet.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:02 uur

geplaatst: vandaag om 16:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.