Ik geloof dat ik anderhalve maand over deze roman heb gedaan, maar het was iedere minuut waard. Milkman is een pareltje, maar een pareltje dat ik niet iedereen zou aanraden. Het is geen eenvoudig boek en het Engels is vrij pittig. Bovendien heeft het boek een stijl die zo eigen is, dat meer conventionele lezers misschien snel zullen afhaken. Dus een groot compliment voor de jury van de Booker Prize die het aandurfde om dit hoogst originele werk te bekronen.
Maar wat maakt dit boek dan zo bijzonder?
In de eerste plaats de stijl. Stream of consciousness, maar dan op zijn hyperventilerendst. Onze hoofdpersoon (een meisje van 18, wonend in Belfast tijdens de verhitte jaren 70) praat en kwebbelt en verzucht en filosofeert en brabbelt en verdedigt en dat aan een stuk door en door en door. Hondsvermoeiend maar hypnotiserend, zeker gezien wat ze allemaal doormaakt. Het meisje wordt onverwachts benaderd door Milkman, een van de Noord-Ierse opstandelingen (denk IRA), die haar vervolgens begint te stalken. Met het gestalk komen de buurtroddels op gang, die onze doodgoeie hoofdpersonage degraderen tot een soort gangsterliefje.
Ander opvallend en zeer geslaagd kenmerk van dit boek is het ontbreken van namen. De personages hebben (bijna) geen van alle een naam, maar we leren ze kennen door hun sociale en maatschappelijke functies. Je hebt dus mother, teacher, tablets girl (die is geweldig), nuclear boy, milkman, real milkman, etc. Ons hoofdpersonage heeft meerdere rollen, dus meerdere namen: middle sister, twin sister, daughter, maybe girlfriend, longest friend, sister in law, etc. Ook behoort ze tot clusters van personages, zoals elder sisters, daughters, etc. Op een of andere manier pakt dit fantastisch uit. De personages worden tegelijk minder dan een individu en veel meer.
Ook al opmerkelijk zijn de dialogen. Hoewel dit alles zich afspeelt in de lagere kringen, zijn de dialogen heel vormelijk, heel precieus, heel niet-volks. Het geeft de personages een bepaalde waardigheid, die ze niet zouden hebben wanneer ze plat Iers praten (dat doen ze heel af en toe ook, maar niet vaak).
Dan nog de inhoud. Je leert veel bijzonders over de tijd van de Noord-Ierse semi-burgeroorlog in de jaren 70. Het vermoorden van honden, het houden van clandestiene rechtbanken, de dodelijke rol van roddel en achterklap. Tel daarbij nog een paar verrassingen in de plot, geweldige humor (vooral het trio 'wee sisters' is vaak hilarisch), spanning en een beetje sensatie, en je hebt een juweel van een boek. Inclusief memorabele openingszin: 'The day Somebody McSomebody put a gun to my breast and called me a cat and threatened to shoot me was the same day the milkman died'. Prachtig toch?