menu

Milkman - Anna Burns (2018)

Alternatieve titel: Melkboer

mijn stem
3,58 (6)
6 stemmen

Engels
Psychologisch / Sociaal

368 pagina's
Eerste druk: Faber & Faber, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In deze naamloze stad is interessant zijn gevaarlijk. De middelste zus van een gezin probeert ervoor te zorgen dat haar moeder niet in de gaten heeft wie haar (bijna) vriendje is. Daarnaast wil ze iedereen in het duister houden over haar ontmoeting met Milkman. Maar wanneer haar zwager iets in de gaten begint te krijgen en wanneer geruchten beginnen op te zwellen, wordt de middelste zus 'interessant'. Dit is wel het laatste wat ze ooit wilde zijn want opgemerkt worden is gevaarlijk. Roddels en geruchten, stilte en opzettelijke doofheid zijn levensgevaarlijk.

zoeken in:

avatar van liv2
liv2 (crew)
En zo zie je maar dat het winnen van een prestigieuze prijs niet altijd overeenkomt met wat de modale lezer er zoal van vindt ….

4,5
liv2 schreef:
En zo zie je maar dat het winnen van een prestigieuze prijs niet altijd overeenkomt met wat de modale lezer er zoal van vindt ….
Deze modale lezer geniet er met volle teugen van (gaat richting 4,5*) maar dit is wel een love-it or hate-it boek. De stijl is enigszins wild, de schrijfster heeft een paar totaal onorthodoxe keuzes gemaakt en het is denk ik wel handig als je al iets weet van The Troubles. Ik kan me goed voorstellen dat iemand dit boek vreselijk vindt, maar ik zelf vind het een toppert!

4,5
Ik geloof dat ik anderhalve maand over deze roman heb gedaan, maar het was iedere minuut waard. Milkman is een pareltje, maar een pareltje dat ik niet iedereen zou aanraden. Het is geen eenvoudig boek en het Engels is vrij pittig. Bovendien heeft het boek een stijl die zo eigen is, dat meer conventionele lezers misschien snel zullen afhaken. Dus een groot compliment voor de jury van de Booker Prize die het aandurfde om dit hoogst originele werk te bekronen.

Maar wat maakt dit boek dan zo bijzonder?

In de eerste plaats de stijl. Stream of consciousness, maar dan op zijn hyperventilerendst. Onze hoofdpersoon (een meisje van 18, wonend in Belfast tijdens de verhitte jaren 70) praat en kwebbelt en verzucht en filosofeert en brabbelt en verdedigt en dat aan een stuk door en door en door. Hondsvermoeiend maar hypnotiserend, zeker gezien wat ze allemaal doormaakt. Het meisje wordt onverwachts benaderd door Milkman, een van de Noord-Ierse opstandelingen (denk IRA), die haar vervolgens begint te stalken. Met het gestalk komen de buurtroddels op gang, die onze doodgoeie hoofdpersonage degraderen tot een soort gangsterliefje.

Ander opvallend en zeer geslaagd kenmerk van dit boek is het ontbreken van namen. De personages hebben (bijna) geen van alle een naam, maar we leren ze kennen door hun sociale en maatschappelijke functies. Je hebt dus mother, teacher, tablets girl (die is geweldig), nuclear boy, milkman, real milkman, etc. Ons hoofdpersonage heeft meerdere rollen, dus meerdere namen: middle sister, twin sister, daughter, maybe girlfriend, longest friend, sister in law, etc. Ook behoort ze tot clusters van personages, zoals elder sisters, daughters, etc. Op een of andere manier pakt dit fantastisch uit. De personages worden tegelijk minder dan een individu en veel meer.

Ook al opmerkelijk zijn de dialogen. Hoewel dit alles zich afspeelt in de lagere kringen, zijn de dialogen heel vormelijk, heel precieus, heel niet-volks. Het geeft de personages een bepaalde waardigheid, die ze niet zouden hebben wanneer ze plat Iers praten (dat doen ze heel af en toe ook, maar niet vaak).

Dan nog de inhoud. Je leert veel bijzonders over de tijd van de Noord-Ierse semi-burgeroorlog in de jaren 70. Het vermoorden van honden, het houden van clandestiene rechtbanken, de dodelijke rol van roddel en achterklap. Tel daarbij nog een paar verrassingen in de plot, geweldige humor (vooral het trio 'wee sisters' is vaak hilarisch), spanning en een beetje sensatie, en je hebt een juweel van een boek. Inclusief memorabele openingszin: 'The day Somebody McSomebody put a gun to my breast and called me a cat and threatened to shoot me was the same day the milkman died'. Prachtig toch?

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
dutch2.0

Bij mij is dit pareltje in goede handen! Het is precies zoals in het juryrapport Man Booker Prize staat: Niemand van ons heeft ooit eerder zoiets gelezen.
Met jou denk ik dat het niet voor iedereen geschikt is deze stijl maar ik, ik ben blij dat ik me op pagina 17 ouderwets kan verheugen dat ik het boek nog lang niet uit heb.
Wat wordt dit een mooi zonnig buiten lezen weekend
Dank voor je uitstekende en treffende recensie, nu al.


avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
Wat er ook gebeurt, nooit, nooit, in een van zijn auto’s stappen.

Het is al eerder door dutch2.0 geschreven: Melkboer is een love-it of hate-it boek. Ook wordt het boek moeilijk gevonden. Wanneer een lezer de Engelse versie leest kan ik me dit goed voorstellen, wat betreft de Nederlandse vertaling is dat denk ik niet het geval, althans niet voor mij. Of een lezer moet moeite hebben met de stijl van Anna Burns die ik fantastisch vind.

Op de achterflap lees ik: Melkboer heeft een eigen energie en stem. Hoewel de roman zich afspeelt in Noord-Ierland tijdens de jaren zeventig, zet hij je aan het denken over andere regimes en de impact ervan zoals Stalins Rusland en de Taliban. Ook de Middeleeuwse heksenjachten, de Skripal-vergiftiging en de #Me Too-beweging komen naar boven wanneer je dit boek leest...

Dat klopt m.i.
AB neemt me mee in een paranoïde gewelddadige omgeving, een naamloze plaats ten tijde van ‘The Troubles’ in Ierland. Een omgeving waar wat abnormaal is normaal wordt en normale mensen veelal abnormaal. De zeldzame mensen die hier niet in mee gaan zijn beneden-peilers, kortom ongeveer onderaan in de hiërarchie.
AB neemt me ook mee in het hoofd van middelste-zus, een slimme meid die graag al lezend over straat loopt, zo sluit ze zich niet alleen af van de wereld om haar heen, wat ik gezien de omstandigheden normaal vind; ze maakt zich daarmee verdacht. Net zoals haar vermeende relatie met Melkboer misplaatst is.
Niet echte-Melkboer maar andere Melkboer, hij volgt middelste-zus in zijn auto, duikt plotseling voor haar op als ik als lezer net opgelucht wil ademhalen. Heel bijzonder hoe om Middelste-zus heen hierop gereageerd wordt, of het nu de buurt is, haar moeder, andere meisjes in een uitgaansgelegenheden of door eigenaars van een friteszaak.
Door de stijl van AB gaat het verhaal me onder de huid zitten, niet alleen die stijl is uniek, ook de mate van het onder de huid zitten. De innerlijk dialoog over Melkboer: wat doet hij nu feitelijk onwettelijk terwijl onmiskenbaar dreiging voelbaar is. Middelste-zus voelt van meet af aan: nooit, nooit, instappen.

Enerzijds lijkt het wellicht of het verhaal nodeloze zijpaden heeft, maar zo kan het nu eenmaal gaan in een hoofd al dan niet in nood; duidelijk wordt anderzijds de ontwikkeling van Middelste-zus zichtbaar, omlaag of omhoog.
Behalve humor in de zwartgallige omgeving is de roman spannend met naar het eind toe verrassende wendingen die ik niet zag aankomen.

4,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 21:21 uur

geplaatst: vandaag om 21:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.