Wat er ook gebeurt, nooit, nooit, in een van zijn auto’s stappen.
Het is al eerder door
dutch2.0 geschreven: Melkboer is een love-it of hate-it boek. Ook wordt het boek moeilijk gevonden. Wanneer een lezer de Engelse versie leest kan ik me dit goed voorstellen, wat betreft de Nederlandse vertaling is dat denk ik niet het geval, althans niet voor mij. Of een lezer moet moeite hebben met de stijl van Anna Burns die ik fantastisch vind.
Op de achterflap lees ik:
Melkboer heeft een eigen energie en stem. Hoewel de roman zich afspeelt in Noord-Ierland tijdens de jaren zeventig, zet hij je aan het denken over andere regimes en de impact ervan zoals Stalins Rusland en de Taliban. Ook de Middeleeuwse heksenjachten, de Skripal-vergiftiging en de #Me Too-beweging komen naar boven wanneer je dit boek leest...
Dat klopt m.i.
AB neemt me mee in een paranoïde gewelddadige omgeving, een naamloze plaats ten tijde van ‘The Troubles’ in Ierland. Een omgeving waar wat abnormaal is normaal wordt en normale mensen veelal abnormaal. De zeldzame mensen die hier niet in mee gaan zijn beneden-peilers, kortom ongeveer onderaan in de hiërarchie.
AB neemt me ook mee in het hoofd van middelste-zus, een slimme meid die graag al lezend over straat loopt, zo sluit ze zich niet alleen af van de wereld om haar heen, wat ik gezien de omstandigheden normaal vind; ze maakt zich daarmee verdacht. Net zoals haar vermeende relatie met Melkboer misplaatst is.
Niet echte-Melkboer maar andere Melkboer, hij volgt middelste-zus in zijn auto, duikt plotseling voor haar op als ik als lezer net opgelucht wil ademhalen. Heel bijzonder hoe om Middelste-zus heen hierop gereageerd wordt, of het nu de buurt is, haar moeder, andere meisjes in een uitgaansgelegenheden of door eigenaars van een friteszaak.
Door de stijl van AB gaat het verhaal me onder de huid zitten, niet alleen die stijl is uniek, ook de mate van het onder de huid zitten. De innerlijk dialoog over Melkboer: wat doet hij nu feitelijk onwettelijk terwijl onmiskenbaar dreiging voelbaar is. Middelste-zus voelt van meet af aan: nooit, nooit, instappen.
Enerzijds lijkt het wellicht of het verhaal nodeloze zijpaden heeft, maar zo kan het nu eenmaal gaan in een hoofd al dan niet in nood; duidelijk wordt anderzijds de ontwikkeling van Middelste-zus zichtbaar, omlaag of omhoog.
Behalve humor in de zwartgallige omgeving is de roman spannend met naar het eind toe verrassende wendingen die ik niet zag aankomen.
4,5*