menu

Everything Under - Daisy Johnson (2018)

Alternatieve titel: Onder het Water

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Engels
Sociaal

263 pagina's
Eerste druk: Jonathan Cape, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Woorden zijn belangrijk voor Gretel en zijn dat altijd al geweest. Als kind woonde ze samen met haar moeder op een rondvaartboot en samen vonden ze een volledig eigen taal uit. Ze heeft haar moeder sinds haar zestiende niet meer gezien, bijna een leven lang geleden, en de herinneringen zijn vervaagd. Nu werkt Gretel als lexicograaf, ze werkt de inhoud van woordenboeken bij; een werkzaamheid, die past bij haar afgezonderde karakter. Een telefoontje van het ziekenhuis onderbreekt het isolement van Gretel en brengt vragen uit een ver verleden naar boven. Ze begint zich de persoonlijke woordenschat uit haar jeugd te herinneren. Ze herinnert zich ook andere dingen: de wilde jaren, die op de rivier zijn doorgebracht; de vreemde, eenzame jongen die in een winter op de boot verbleef; en het wezen in het water, misschien een dief, die stroomopwaarts zwom en steeds dichterbij kwam. Uiteindelijk resteert er niets anders voor Gretel dan terug te keren. ‘Everything Under’ vertelt het verhaal van een voor de meesten onbekend Engeland; een verhaal over familie en identiteit, over lot, taal, liefde en verbondenheid.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Recensie in The Guardian van 17 juli 2018 door Anthony Cummins:
Everything Under by Daisy Johnson – review | Books | The Guardian - theguardian.com

avatar van eRCee
3,0
Het is geen onverdienstelijke debuutroman, deze Onder het water. Wat Daisy Johnson vooral goed doet is de spanning vasthouden door de informatie over de relatie die de personages ten opzichte van elkaar hebben slechts mondjesmaat vrij te geven. Er worden verschillende periodes door elkaar heen beschreven, in hoofdstukken die bijna allemaal dezelfde drie titels dragen: 'Het huisje', 'De jacht' en 'De rivier'. Een elegante manier om de lezer wat houvast te geven, hoewel het allemaal ook weer niet zo complex is dat dit werkelijk nodig was. Wat de thematiek betreft (noodlot, vrije wil, het mythische, genderidentiteit en gebroken familierelaties, als je tenminste de flap wil geloven) ben ik niet zo erg onder de indruk. Johnson kan over geen van deze zaken iets oorspronkelijks bloot leggen, hoewel de mythe van Oedipus fraai de grondstructuur vormt van het drama, maar dan in een feminien jasje. De genderidentiteit is inderdaad een element in het boek, maar meer als motiefje dan dat het boek daar iets wezenlijks over zegt. De stijl is op zich oke, maar blinkt niet uit in mijn ogen, en de beelden die Johnson gebruikt zijn geregeld nogal geforceerd of zelfs onjuist (een meanderende rivier wordt vergeleken met een ruggengraat, ik weet niet wat voor bochel je moet hebben om zoiets meanderend te noemen). Geprikkeld om nog eens een titel van deze auteur op te pakken in de toekomst ben ik al met al niet.

avatar van handsome_devil
eRCee schreef:
(een meanderende rivier wordt vergeleken met een ruggengraat, ik weet niet wat voor bochel je moet hebben om zoiets meanderend te noemen).avatar van eRCee
3,0
geplaatst:
Nog wat verder uitgewerkt:

Recensie op Literair Nederland

Gast
geplaatst: vandaag om 23:03 uur

geplaatst: vandaag om 23:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.