menu

Normal People - Sally Rooney (2018)

Alternatieve titel: Normale Mensen

mijn stem
3,65 (23)
23 stemmen

Engels
Politiek / Psychologisch

266 pagina's
Eerste druk: Faber & Faber, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Connell en Marianne groeien allebei op in dezelfde stad op het platteland van Ierland. De overeenkomsten eindigen daar; ze komen uit heel verschillende werelden. Dan gaan ze studeren aan de universiteit in Dublin. 'Normal People' een politieke roman maar ook een roman over liefde. Hoe moeilijk het is om te veranderen. Hoe moeilijk het is om te praten over wat je voelt.

zoeken in:
avatar van smartlap
4,0
Vijfsterrenrecensie De Morgen

De morgen is alvast lyrisch. Ik was niet zo overtuigd van haar debuutroman maar desondanks ben ik hier best benieuwd naar.

avatar van smartlap
4,0
Het is me een raadsel waarom Rooney geen aanhalingstekens gebruikt, dat was in Conversations With Friends ook al het geval. Klinkt misschien nogal dwaas, maar stoort wel degelijk.

Normal People is een gelijkaardige roman als haar debuut, al beviel deze me een stuk beter. Het plot is een stuk interessanter en beter uitgewerkt en er zijn ook minder culturele referenties die plompverloren het verhaal worden in gedropt (iets waar ik me bij CWF wat aan stoorde). Origineel is het echter niet. Het gaat over (pseudo-)-intellectuele studenten die heel intelligent zijn, veel boeken lezen en eigenlijk voorbestemd zijn om zelf auteur te worden. Tussendoor wordt er wat gedronken en van bil gegaan en krijgen ze hier en daar een existentiële crisis te verwerken maar uiteindelijk komen ze toch min of meer op hun pootjes terecht. Connell mag dan uit de arbeidersklasse aanwezig zijn, hij gedraagt zich toch exact zoals het doorsnee rijkeluiskind op een letterenfaculteit. Het zijn desondanks wel sterke personages en het kan je effectief wat schelen hoe Connell en Marianne rond elkaar blijven wentelen. Er zitten enkele rake observaties over de tijdsgeest en het leven van tieners en twentysomethings in verborgen, maar de sterkte van het boek zit hem toch in de chemie tussen de twee hoofdpersonages.

avatar van Theunis
4,0
Dit boek is een hype. De schrijfster is een aanstormend talent. Als je jezelf als boekenlezer serieus wilt nemen, moet je dit toch gelezen hebben of, omdat je tenslotte ook andere dingen te doen hebt, andere boeken te lezen hebt, moet het in ieder geval op je leeslijst staan. Tsja. Normaal gesproken zou ik afhaken bij een dergelijke rage. Maar het boek stond al een tijd om mijn leeslijst en ik had hem een tijdje geleden al gereserveerd bij de bibliotheek. Nu kon ik hem ophalen en ja, mijn andere boek was uit. Ik ging er beginnen, mezelf belovend dat ik hem weg zou leggen als het allemaal tegen zou vallen.

Nu heb ik het boek uit. Over de laatste 150 bladzijden heb ik twee dagen gedaan. Het had me te pakken. Ja, ik begreep de enthousiaste lezers. Kon me de lovende kritieken voorstellen. Rooney beschrijft in dit coming-of-age verhaal de levens van Marianne en Connell in het westen van Ierland. Ze worstelen met het opgroeien, met de keuzes die ze moeten maken, met de liefde. In een vlotte, ingenieuze stijl weet ze continu te raken. We vliegen soms drie, dan weer zes maanden vooruit in tijd en belanden steeds opnieuw in een verhitte situatie. Dan trekt het verhaal zich vaak even terug, zien we in flashbacks waarom we zijn waar we dan zijn, en zijn terug in het heetst van de strijd.

Rooney laat zien dat de kwetsbaarheid, de onzekerheden en angsten, grotendeels worden veroorzaakt door de oordelende buitenwereld, verwachtingsvolle ouders, kritische leeftijdsgenoten. Op hun leeftijd zijn Connell en Marianne kwetsbaarder dan je in eerste instantie van zorgeloze studenten zou verwachten. Maar dan is daar het verschil in sociale klasse. Marianne komt uit een welgestelde familie. Connell’s moeder Lorraine maakt het huis van Marianne’s ouders schoon. Die afstand lijkt gemakkelijk te overbruggen. Er is aantrekkingskracht. Ze vinden iets bij elkaar wat ze nergens anders kunnen vinden. Maar hoe lang kan een relatie standhouden als de achtergrond van geliefdes zo anders is? En dan is er nog zoiets als een liefdevol gezin. Hoe lang draag je een ongelukkige jeugd met je mee? Wat doet het met je relaties?

In een tijd van alles moet leuk zijn, een tijd waarin al het geluk wordt gedeeld en al het ongeluk verstopt blijft is het welhaast louterend om in een boek als deze ondergedompeld te worden. Zelfs in het meest intieme, het meest genotvolle schuilt de onrust. Marianne wenst vernederd te worden, wordt het liefste uitgewist, vind zichzelf te veel. Akelig. Teer. Hier hebben we boeken, of beter: hypes als deze voor nodig, om de kwetsbaarheid te laten zien. In het echte leven is de zwakte te onzichtbaar.

avatar van Wickerman
3,5
smartlap schreef:
Origineel is het echter niet. Het gaat over (pseudo-)-intellectuele studenten die heel intelligent zijn, veel boeken lezen en eigenlijk voorbestemd zijn om zelf auteur te worden. Tussendoor wordt er wat gedronken en van bil gegaan en krijgen ze hier en daar een existentiële crisis te verwerken maar uiteindelijk komen ze toch min of meer op hun pootjes terecht. Connell mag dan uit de arbeidersklasse aanwezig zijn, hij gedraagt zich toch exact zoals het doorsnee rijkeluiskind op een letterenfaculteit. Het zijn desondanks wel sterke personages en het kan je effectief wat schelen hoe Connell en Marianne rond elkaar blijven wentelen. Er zitten enkele rake observaties over de tijdsgeest en het leven van tieners en twentysomethings in verborgen.


Exact dit. Alleen vond ik de chemie niet zo sterk tussen de twee hoofdpersonages. Het waren tweedimensionale karakters.

Maar misschien had ik te hoge verwachtingen? Ik verwachtte dat de scheidslijnen tussen de hoofdpersonages (man vs. vrouw, upper class vs. working class) veel verder zouden worden uitgediept. Ze volgden in ieder geval de juiste studies ervoor

Achja goed. Het blijven studenten. En ik herinner uit mijn studententijd ook meer feesten dan daadwerkelijke diepgaande beschouwingen op onze eigen plek in het al.

Desondanks, voor mij 'slechts' 3-en-een-halve stem.

avatar van Djumbo
2,5
geplaatst:
Het is mij eigenlijk een beetje tegengevallen. Ik verwachtte er veel meer van.
Nergens kon het boek mij overtuigen... het was zo precies of het niet over echte mensen ging.... Mischien ben ik te "oud" geworden om de jeugd nog te begrijpen

avatar van liv2
liv2 (crew)
geplaatst:
Djumbo schreef:
Het is mij eigenlijk een beetje tegengevallen. Ik verwachtte er veel meer van.
Nergens kon het boek mij overtuigen... het was zo precies of het niet over echte mensen ging.... Mischien ben ik te "oud" geworden om de jeugd nog te begrijpen
vond ik ook. Ik ben er dan ook in gestopt.

avatar van RaetsThijs
3,0
geplaatst:
Degelijk boek, interessante chemie tussen de hoofdpersonages. Leuk om te zien hoe ze in de zoektocht naar zichzelf toch steeds terug op elkaar botsen. Er wordt niet dwangmatig gezocht naar een Hollywood-einde, het verhaal komt geloofwaardig over. Echter had ik bij momenten moeite om mijn aandacht erbij te houden en kon het verhaal mijn niet voldoende boeien om er op korte tijd veel pagina's door te jagen.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:54 uur

geplaatst: vandaag om 22:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.