menu

Leef - Lutske Bonsma en Bibian Mentel (2018)

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Nederlands
Waargebeurd

206 pagina's
Eerste druk: Splint Media, Kortenhoef (Nederland)

Bibian Mentel kreeg sinds het jaar 2000 negen keer de diagnose kanker. In 'Leef' lees je hoe Bibian na elk slechtnieuwsgesprek snel de knop omzet en hoe ze er heel bewust voor kiest om te leven. Want leven doet ze. Met hart en ziel. Elke dag opnieuw. Bibian inspireert en motiveert dagelijks mensen - met en zonder kanker - om ook te kiezen voor het leven en het maximale uit zichzelf en uit het moment te halen.

zoeken in:
avatar van HALVE TAMME.
Bibian: Als ik bij alles wat mij overkomt in een hoekje ga zitten kniezen, dan had ik
de afgelopen jaren weinig plezier beleefd. Ik geniet van al het goede in mijn leven
en zorg dat mijn lichaam in optimale conditie is om de strijd tegen kanker aan te
gaan. Dat doe ik door positief denken, sporten, gezond eten en genoeg slapen.
Daarnaast zijn goede artsen en een flinke dosis geluk essentieel.

Paralympisch WK snowboarden.

La Molina (Spanje) 2015. Snowboard cross?

La Molina (Spanje) 2015. Banked slalom?

Big White (Canada) 2017. Snowboard cross?

Big White (Canada) 2017. Banked slalom?


Paralympische Winterspelen.

Sotsji (Rusland) 2014. Snowboardcross?

Pyeongchang (Zuid-Korea) 2018. Snowboardcross?

Pyeongchang (Zuid-Korea) 2018. Banked slalom?


Mevr. Mentel. U bent een prachtig en inspirerend
mens! Nederland is trots op u!


avatar van psyche
2,5
psyche (crew)
Laatste interview dat Barbara Barend met Bibian Mentel had. Het verscheen na het overlijden van Bibian in Helden d.d. 9 november 2021.

avatar van psyche
2,5
psyche (crew)
“Iedereen heeft het recht de beste versie van zichzelf te worden.”

Wat vind ik het moeilijk om eerlijk mijn mening over het boek ‘Leef’ te geven. Laat ik allereerst aangeven dat ik bewondering heb voor Bibian Mentel, zij liet zien dat leven met een beperking evengoed waardevol is, dat je heel veel kunt bereiken tot aan gouden medailles op de Olympische Spelen toe. En zoveel meer. Dit heeft ze niet alleen persoonlijk uitgedragen door te leven zoals ze leefde; met de Mentelity Foundation laat zij een organisatie na die fysiek beperkte kinderen en jongvolwassenen stimuleert en inspireert de beste versie van zichzelf te worden. Laat ik een onderscheid maken tussen de mens Bibian Mentel en de schrijver van het boek ‘Leef’. Hoewel de naam Bibian Mentel op het voorblad staat is dit boek door Lutske Bonsma geschreven, maar daar kwam ik gaandeweg het boek pas achter.
In het nawoord lees ik dat Bibian in 2017 door de uitgever werd benaderd, zij was heel benieuwd hoe Bibian na zoveel tegenslag nog zo positief in het leven kon staan. Na kennismaking met auteur LB en het lezen van een voor Bibian ontroerend proefschrift hadden Bibian en haar man er alle vertrouwen in, zonder LB was er volgens hen geen letter op papier gekomen. De eerste druk van ‘Leef’ verscheen in 2018. Nadat bekend werd dat Bibian in 2021 uitbehandeld was, volgden nieuwe interviews die werden vastgelegd in de herziene uitgave van ‘Leef’.

Waarom deze uitgebreide informatie? Simpelweg omdat ik de eerste pakweg 90 pagina’s me door de bladzijden heen moest worstelen, zo stond het me tegen het boek op te pakken, wat ik heel erg vond. Ik kon mijn vinger er niet precies op leggen. Kwam het door de vele witregels? Was het omdat het in enkele pagina’s over meerdere thema’s ging zonder bruggetjes of andere verbindende elementen in de tekst? Hoe was dit boek vanuit ‘ik’ geschreven tot stand gekomen? Wie had BM begeleid? Toen ik na een speurtocht hierachter kwam heb ik mij afgevraagd waarom de keuze is gemaakt vanuit de eerste persoon te schrijven. Ik heb heel veel mooie biografieën gelezen en ben dit, voor zover ik mij kan herinneren, niet eerder tegen gekomen. Een ander kan m.i. nooit of moeilijk vanuit ‘mij’ schrijven. Als Bibian bijvoorbeeld werd geraakt door een bepaalde film zegt dat mij behalve de oppervlakkige mededeling nog niets over het waarom, had dan als biograaf doorgevraagd of laat de mededeling achterwege. Hiernaast vond ik de stijl ook onprettig: met veelal overbodige toevoegingen als grijnsde ik of zei hij treiterig. Gelukkig is het tweede gedeelte van het boek, ik vermoed doordat e.e.a. herzien is, leesbaarder. Het handelt meer over het ziekteproces van Bibian en hoe zij hiermee omging, hoe ze overleefde. Het geeft prima antwoord op de oorspronkelijke vraag van de uitgever, los van de stijl. Het tweede gedeelte leest veel meer samenhangend en maakt dat ik dit boek hoger waardeer dan ik op voorhand voorzag. Gelukkig: omdat Bibian vertrouwen had dit boek. Eveneens omdat zonder LB geen letter op papier had gestaan.

3*

Gast
geplaatst: vandaag om 08:50 uur

geplaatst: vandaag om 08:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.