menu

The Wizard and the Prophet: Two Remarkable Scientists and Their Dueling Visions to Shape Tomorrow's World - Charles C. Mann (2018)

Alternatieve titels: De Tovenaar en de Profeet: Twee Wegen naar een Leefbare Toekomst op Onze Planeet | The Wizard and the Prophet: Two Remarkable Scientists and Their Battle to Shape Tomorrow's World

mijn stem
4,75 (2)
2 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur / Toekomst

626 pagina's

Over veertig jaar zal de wereldbevolking de tien miljard bereiken. Dit gegeven legt volgens Mann twee radicaal verschillende typen mensen bloot: de profeten en de tovenaars. De profeten zijn de volgelingen van William Vogt, een van de grondleggers van de milieubeweging. Hij geloofde dat we meer consumeren dan de wereld produceert en zijn mantra was: ''Bespaar!'' De tovenaars zijn de erfgenamen van Norman Borlaug, grondlegger van de massaproductie van gewassen. ''Vernieuw!'' was zijn strijdkreet. Op toonaangevende wijze voorziet Mann deze twee standpunten van een historische context en weegt hij de mogelijkheden. Daarmee levert hij een onmisbare bijdrage aan de discussie over de toekomst van een steeds dichter bevolkte wereld.

zoeken in:
4,5
moa
Wat jammer dat er bij dit boek nog geen reacties/stemmen zijn. Ik ben alvast verkocht en hoop dat er nog heel veel lezers dit boek mogen ontdekken. Past voor mij tussen andere aanraders zoals Katoen (Beckett) en De uitvinder van de natuur (Wulf), boeken die vanuit een historisch perspectief een aanzet geven tot het benaderen (begrijpen?) van een heleboel hedendaagse vragen.

avatar van Bruno_6
5,0
Hoe kunnen we de groeiende menselijke wereldbevolking een goed leven bieden? Charles C. Mann beschrijft het ontstaan van de twee visies op onze omgang met onze biosfeer aan de hand van het leven en werk van de grondleggers van deze stromingen.

Aan de ene kant heb je de Profeten. Deze volgelingen van William Vogt benadrukken vooral de grenzen aan de groei. We zullen volgens hen zuiniger moeten omgaan met onze middelen. Aan het andere eind van het spectrum vind je de Tovenaars, de techno-optimistische volgers van Norman Borlaug. Zij zoeken een oplossing van onze problemen in technologische vernieuwing.

De ideeën van beide wetenschappers vind je vandaag nog duidelijk terug in elke discussie over de mens en zijn plaats op aarde (b.v. voedsel, energie, milieu).

Beide stromingen hebben hun eigen visie op onze toekomst, maar hebben wel één ding gemeen: Ze geloven dat mensen bijzondere wezens zijn die in staat zijn om hun eigen toekomst vorm te geven en de biologische wetten te overstijgen.

Een cynicus zou kunnen opmerken dat de biologische wetten gelden voor alle levende wezens. De mens is dan niet specialer dan andere soorten. We zullen er dan niet in slagen om onze beperkingen te overwinnen en onze soort zal uitsterven als alle hulpbronnen zijn opgebruikt.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:03 uur

geplaatst: vandaag om 12:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.