menu

Narrative of a Five Years’ Expedition against the Revolted Negroes of Surinam - John Gabriël Stedman (1796)

Alternatieve titel: Reize naar Surinamen en de Binnenste Gedeelten van Guiana

mijn stem
geen stemmen

Engels
Historisch / Reis

407 pagina's
Eerste druk: J. Johnson & J. Edwards, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De Nederlands-Schotse Stedman meldde zich in 1772 als vrijwilliger bij een expeditieleger dat een slavenopstand in Suriname moest neerslaan. Hij verbleef tot 1777 in het land. Hij noteerde zijn schokkende ervaringen in een dagboek. Naast levendige beschrijvingen van planten en dieren, en van de militaire operaties, gaat Stedman vooral uitgebreid in op de – haast achteloze - martelpraktijken van plantage eigenaars. Ook gaat het boek over zijn liefde en bewondering voor Joanna zijn mulatse minnares. Ook uit hij zijn sterke geloof in rassengelijkheid - maar wijst slavernij an sich niet af - en zijn woede over het feit dat in 20 jaar tijd twee miljoen mensen zijn vermoord om het Westen te voorzien van koffie en suiker. De gravures zijn naar originele tekeningen van Stedman. Het boek speelde een belangrijke rol in de anti-slavernijbeweging omdat het uitgebreid aandacht besteedde aan de mensonterende behandeling van slaven.

zoeken in:
avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Zie ook Dichter in de Jungle van Roelof van Gelder over John Gabriel Stedman.

avatar van eRCee
Heel interessante toevoeging! Ik zou haast zeggen: het wordt nog wel eens wat met boekmeter.

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
De meest recente uitgave van dit werk verscheen in 1988 (John Hopkins University Press). Het is dit de meest complete versie van het boek want getranscribeerd van het originele manuscript uit 1790 door Richard en Sally Price.

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Voor de volledigheid. In 2014 verscheen bij uitgeverij Walburg Pers 'Reize naar Surinamen. Dagboek van John Gabriël Stedman uit 1772-1777' in een moderne vertaling van Michaël Ietswaart. ''Met deze verkorte versie in hedendaags Nederlands komt een van de boeiendste verslagen uit eerste hand over het Nederlands koloniaal verleden weer tot leven.''

Gast
geplaatst: vandaag om 12:36 uur

geplaatst: vandaag om 12:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.