menu

Oesomnivsjijsja Makar - Andrej Platonov (1929)

Alternatieve titels: Makar Twijfelt | Усомнившийся Макар

mijn stem
2,50 (2)
2 stemmen

Russisch
Sociaal

21 pagina's
Eerste druk: Oktjabre (periodiek), Moskou (Sovjet-Unie)

Het korte verhaal ‘Twijfelende Makar’ is een satirische bespotting van de socialistische maatschappij en van de communistische ideeën. Het geeft een beeld van wat er in de jaren 1920 aan veranderingen plaatsvindt in de Russische samenleving, waarvoor als metafoor de reis van een dorpsbewoner naar Moskou wordt gebruikt. Die dorpsbewoner Makar Ganoesjkin komt in botsing met de lokale ambtenaar Lev Sjoemov. Lev Sjoemov is formalistisch, denkt in principes, niet in mensen. Makar wordt daardoor gedwongen naar Moskou te reizen om geld te verdienen. In Moskou komt hij in aanraking met een reeks bureaucratische instanties. Hij ontvangt daar wel enige steun, maar ontdekt dat binnen het systeem wel het lichaam wordt gevoed, maar niet de ziel. Moskou is voor Makar een vreemde stad, een stad van wetenschap en technologie, het centrum. Een plaats waar hij zelf niet thuishoort. Hij behoudt zijn naïviteit, begrijpt de politiek niet, de stedelingen niet, intuïtief weet hij met de technologie om te gaan, maar hij heeft achteraf geen idee hoe hij iets gemaakt heeft. Eén en ander brengt ook een bezoekje aan een gekkenhuis met zich mee …

zoeken in:
avatar van Raspoetin
De Nederlandse vertaling "Makar Twijfelt" door Aai Prins is in de bloemlezing "Een Onbekende Vriend: Het Mooiste uit de Russische Bibliotheek" van Michel Krielaars opgenomen en zal volgens de verantwoording in het boek nog los moeten verschijnen. Ik vermoed uitgegeven door Van Oorschot als onderdeel van de Russische Bibliotheek.

avatar van mjk87
1,0
Het is wel duidelijk dat dit als satire is bedoeld, maar het verhaaltje zelf. de personages, hun gedachten en gedragingen zijn hierdoor wat vreemd en op dat basisniveau is het verhaal dus niet leuk en mist ook geloofwaardigheid. Ik vond het daardoor helemaal niks om dit te lezen. Satire is prima, metaforen ook, zolang de basis waarin het speelt maar normaal overkomt. En dat gebeurde niet. 1,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:57 uur

geplaatst: vandaag om 07:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.