menu

The Canterville Ghost - Oscar Wilde (1887)

Alternatieve titel: Het Spook van Canterville

mijn stem
3,63 (26)
26 stemmen

Engels
Humoristisch

29 pagina's
Eerste druk: Court and Society Review (periodiek), Londen (Verenigd Koninkrijk)

De heer Hiram B. Otis, Amerikaans ambassadeur reist met zijn gezin naar Engeland en betrekt daar een spookhuis. Lord Canterville, de vorige eigenaar van het kasteel, is eerlijk genoeg om zijn koper ervan op de hoogte te stellen dat de geest van Sir Simon de Canterville in het kasteel rondwaart sinds hij zijn vrouw Eleonore heeft vermoord. Velen zijn al ten onder gegaan aan de griezelige ontmoetingen met deze verschijning. Maar Otis doet het spookverhaal af als onzin en slaat de waarschuwingen van Lord Canterville in de wind. Het Amerikaanse gezin zet vervolgens alle moderne middelen van de ratio, en producten van de industrie, in bij zijn strijd tegen de verschijning.

zoeken in:
avatar van PeterW
2,5
PeterW (crew)
IK heb altijd een beetje moeite met het feit dat dit verhaal altijd in bundels griezelverhalen verschijnt, terwijl er echt helemaal niks griezeligs aan is. Het is puur scherts, en als je het vanuit dat oogpunt bekijkt is het soms hilarisch, maar het hoort zeker niet thuis bij de griezelverhalen; zelfs niet bij spookverhalen.

3,5
Klopt, maar dat heeft vooral te maken met de onwetende samenstellers van die bundels. Wilde heeft ongetwijfeld niet voor ogen gestaan een griezelig verhaal af te leveren. Beoordeel het dan ook niet op dit vlak, maar als verhaal zelf, zonder dit in een kader te plaatsen.

Blijft die 2.5* dan ook nog staan, gezien het toch soms 'hilarisch' is?

avatar van PeterW
2,5
PeterW (crew)
Voorlopig wel, meer is het me vooralsnog niet waard, en dan meer om het einde ervan.

avatar van Juud
3,0
Dat het verhaal vaak in griezelbundels verschijnt, vind ik ook erg merkwaardig. The Canterville Ghost is allesbehalve griezelig, het is juist humoristisch. Wat dat betreft denk ik inderdaad dat BobdH gelijk heeft en het te maken heeft met de onwetende samenstellers, die het verhaal hoogstwaarschijnlijk niet eens gelezen hebben en bij een titel als 'The Canterville Ghost' gelijk aan een griezelverhaal denken.

Hoe dan ook; het verhaal heeft me van begin tot eind weten te vermaken. Ik vond het erg leuk beschreven hoe het gezin totaal immuun was voor de streken die het spook uithaalde. Ik moest meerdere malen even gniffelen toen het spook weer in de maling werd genomen door een van de gezinsleden.

Toch had ik ook moeite met dit verhaal. Het gaat over een spook, dus dan vind ik het ook wel erg merkwaardig dat dit spook over gespannen touwen kan struikelen, uit kan glijden, zichzelf kan bezeren en bekogeld kan worden met kussens. Sinds wanneer zijn spoken tastbaar?
Ook het einde stelde me teleur. Het hele gebeuren werd te lang gerekt en het einde zelf vond ik ook niet echt boeiend.

Maar verder wist dit verhaal, met name het begin en middenstuk, zeker te vermaken!

3,5
Het verhaal is niet spannend maar wel vol humor, zeker een leuk boekje! Vooral leuk dat het anders is dan de andere spookverhalen, het wordt van de andere kant belicht.

avatar van Shaky
4,0
Uitstekende satire waarbij de grote culturele verschillen tussen Amerikanen en Britten de hoofdrol speelt. Het verhaal is een behoorlijke sneer naar de pragmatische, en daarmee volkomen doodse, aanpak van het Amerikaanse gezin dat zelfs na bewijs (de geest is daadwerkelijk aanwezig en vertoont menselijke defecten), blijft vasthouden aan hun eigen geloof. Humor is volop aanwezig en de setting is prima. Het einde kan me minder bekoren waardoor het geheel voor mij op 4* blijft steken.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:21 uur

geplaatst: vandaag om 22:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.