menu

De Koude Heuvels van Mongolië - Carolijn Visser (1991)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Reis

93 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

Met behulp van Chinese en Mongoolse vrienden gelukt het Carolijn Visser om een jarenlang gekoesterde droom te verwezenlijken: een lange tocht maken over de weidse graslanden van Binnen-Mongolië. Dit is een gesloten gebied voor bezoekers en zeker voor wie er te paard wil rondreizen. Wanneer zij tenslotte, klaar voor de tocht, in Hohhot, de hoofdstad van Binnen-Mongolië aankomt, staat haar natuurlijk niet een gladjes verlopende reis te wachten. De gemengde belangen van haar Chinese en Mongoolse begeleiders, de omzichtige communicatie met en tussen hen zorgen voor de nodige spanningen en problemen. Maar ze krijgt tenslotte toch een paard tot haar beschikking, bezoekt de joerts, de tenten van de nomadische Mongolen, en ze wordt nagejaagd door de grote gele honden. Ze maakt er een bruiloftsfeest mee, dat wonderlijk abrupt eindigt, en is getuige van paardenraces en worstelwedstrijden. Een glimp van een verdwijnend paradijs.

zoeken in:
4,0
Speciaal voor BoMe herlas ik dit boek, het meeste bleek ik te zijn vergeten. Ongeveer 30 jaar geleden maakte Carolijn Visser een reis door de meest noordelijke Chinese provincie die Binnen Mongolië wordt genoemd. Dus niet door het zelfstandige land Mongolië. Onder Mao’s bewind groeide de Chinese bevolking explosief, terwijl de aanwas van Mongoliërs ver achterbleef. Zo wonen er in 1991 18 miljoen Han Chinezen tegenover 2 miljoen Mongoliërs in Binnen Mongolië. De Mongoliërs verliezen langzamerhand hun cultuur, hun eigen taal en spreken onderling steeds meer Chinees. De welvaart is ook hoger dan in het grote Mongolië. De communisten zijn er de baas, tijdens een bruiloft ie iedereen beducht voor een ambtenaar die ook aanwezig is. Hoe het nu anno 2019? Misschien moet Carolijn nog maar eens naar dit gebied afreizen en er over te schrijven. In 1989 kende Carolijn een Mongoolse kunstenaar Hairhan. Met hem en met nog een Mongoliër Boyntu, 2 Chinezen Liya, die als tolk fungeert en Lizhanguo plus een Australiër Wayne trekt het zestal de koude heuvels van Mongolië in. Wayne wordt later haar echtgenoot, maar zover is het nog niet in dit boek. Een aardig verhaal, zij het aan de korte kant, wat ik opnieuw met veel plezier las. Echter 4,5 vind ik nu aan de hoge kant, zeker in vergelijking met andere boeken van Carolijn die ik onlangs las. In haar boek Verre reizen, samengesteld uit verslagen die Carolijn schreef voor diverse tijdschriften, staat ook een hoofdstuk Mongoolse kunstenaars. Daarin beschrijft zij haar eerste kennismaking met dit onbekende deel van China.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:52 uur

geplaatst: vandaag om 22:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.