menu

Down There - David Goodis (1956)

Alternatieve titel: Shoot the Piano Player

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Engels
Sociaal

157 pagina's
Eerste druk: Fawcett, Greenwich, CT (Verenigde Staten)

Ooit speelde Edward Webster Lynn concertpiano voor een eerbiedig publiek in Carnegie Hall. Nu lijkt hij een miljoen lichtjaren daarvan verwijderd te zijn en knalt hij als ‘Eddie’ honky-tonk muziek voor dronkaards uit een gehavende piano in Harriet’s Hut, een gammel ginplaleisje in Philadelphia. Het was een lange, gekwelde reis geweest, maar Eddie zit hier tenminste veilig; in een droomwereld met als enige geluid muziek en waar de mensen geesten zijn. Maar dan verschijnen er twee mensen in het leven van Eddie en wordt hij ruw uit zijn droom gehaald. De ene persoon belooft hem een toekomst, de ander trekt hem terug naar een verraderlijk verleden…

zoeken in:
avatar van Bobbejaantje
5,0
Geweldige misdaadpulp uit de hoogdagen van de Amerikaanse noir. Het bevat zo’n aanstekelijk ritme dat het lijkt alsof David Goodis het in één gulp geschreven heeft. En ik heb het zelf dan ook nauwelijks kunnen opzij leggen. Alle elementen van wat je hoopt te verkrijgen uit een noir zijn aanwezig: broeierige sfeer, kroeg met vreemde types en een jazz piano, femme fatale, schorremorrie, en vooral het fatalisme dat hoofdpersonage Eddie in zijn greep heeft, en ook zijn stempel drukt op het donkere einde.

Dit boek is na publicatie vooral een leven gaan leiden via de verfilming Tirez Sur le Pianiste door François Truffaut. Truffaut en de andere regisseurs van de Nouvelle Vague waren zoals geweten allen gek op de Amerikaanse film noir, die op zijn beurt de mosterd haalde bij het literaire hard boiled genre zoals dat beoefend werd door o.a. Raymond Chandler, Dashiell Hammett, James M. Cain en deze David Goodis. Goodis was als misdaadauteur absoluut cult bij de club van de Nouvelle Vague. Behalve de verfilming van zijn werk door Truffaut duikt hij ook nog op als een fictief personage in de Godard film Made in USA.

Down There is (alleszins in de USA) decennia lang out of print geweest - net als de rest van het oeuvre van David Goodis - maar is sinds enige tijd weer verkrijgbaar o.a. via de fantastische American Noir verzameling van uitgeverij The Library of America.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:34 uur

geplaatst: vandaag om 16:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.