menu

La Paix chez les Bêtes - Colette (1916)

Alternatieve titel: De Kattemoeder en Andere Dierenverhalen

mijn stem
geen stemmen

Frans
Verhalenbundel
Dieren / Sociaal

242 pagina's
Eerste druk: Georges Cres et Cie, Parijs (Frankrijk)

In deze bundel staan ruim dertig korte verhalen waarin vaak denkende dieren de hoofdfiguren vormen. Van alle dieren komt de kat in deze verhalen het meest voor, maar tal van andere dieren maken eveneens hun opwachting. Soms treden dieren op tegenover mensen die dan als regel de inferieure partner in de relatie vormen. De aanleidingen voor de meeste verhaaltjes zijn klein en alledaags: de huiskat heeft gejongd, een bezoek aan de dierentuin, een wandelingetje met de kinderwagen en de hond. Een enkele keer is de grote wereld waarin auteur Colette leefde, present: de eerste kubistische tentoonstellingen in Parijs voor de Eerste Wereldoorlog, de dreiging en het uitbreken van die oorlog zelf.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Om aan te sluiten bij de laatste regels van de huidige plotomschrijving: het boek is eigenlijk specifiek geschreven met het oog op 'La Grand Guerre', ofwel: de Eerste Wereldoorlog.

In een waarschuwing vooraf geeft Colette aan dat er in een tijd, waarin de ene mens de andere verscheurt, het lijkt alsof een bijzondere genade de mens zich laat richten tot de dieren, om voor hen een aards paradijs te heropenen dat door de beschaving is afgesloten. In de woorden van Colette, heeft alleen het onschuldige dier het recht de oorlog aan zich voorbij te laten gaan.

Zoals Colette het in haar eigen woorden exact in het Frans opschrijft:
A l'heure où l'homme déchire l'homme, il semble qu'une pitié singulière l'incline vers les bêtes, pour leur rouvrir un paradis terrestre que la civilisation avait fermé. La bête innocente a la droit, - elle seul, - d'ignorer la guerrre.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:02 uur

geplaatst: vandaag om 13:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.