menu

Wee Willie Winkie and Other Child Stories - Rudyard Kipling (1888)

mijn stem
geen stemmen

Engels
Jeugdboek / Verhalenbundel
Sociaal

104 pagina's
Eerste druk: A.H. Wheeler & Co, Allahabad (Brits India)

Een bundel van vier korte verhalen die een beeld schetsen van het Britse leven op het Indische subcontinent. Het titelverhaal gaat over Percival William Williams, die naar het kinderrijmpje liefdevol ‘Wee Willie Winkie’ wordt genoemd. Williams is de enige zoon van de kolonel van het 195e. Hij raakt goed bevriend met een ondergeschikte, die hij de bijnaam ‘Coppy’ geeft. Op een dag bekent Wee Willie Winkie aan Coppy dat hij zag hoe die Miss Allardyce kuste, wiens vader een majoor is. In het verhaal ‘Baa, Baa, Black Sheep’ worden een jonge jongen, bijgenaamd Punch en een jong meisje, Judy genaamd, naar hun tante Rosa, oom Harry en neef Harry in Engeland gestuurd om daar te leven, terwijl hun ouders in Bombay, India, blijven. Oom Harry is aardig voor Punch, maar tante Rosa, een dominante christen, behandelt hem alleen met hoon en minachting. ‘His Majesty the King’ vertelt van een jongen, Toby genaamd (met de bijnaam ‘Zijne Majesteit de Koning’). Hij wordt over het algemeen genegeerd door zijn ouders en opgevoed door een kindermeisje, Miss Biddums. Maar meer dan wat dan ook wil hij dat zijn ouders van hem houden. Hij weet niet dat hun koelte het gevolg is van een affaire die zijn vader ooit had.

zoeken in:
avatar van PQV00
In verband met de lengte van het geheel is de plotomschrijving van het vierde verhaal vervallen. Hierbij alsnog: ‘The Drums of the Fore and Aft’: De verteller legt uit dat het algemeen bekend is dat het regiment met de benaming de ‘Fore and Aft’ een beschamende nederlaag leed op hun eerste inzet op het slagveld. Ten dele werd dit veroorzaakt door de onervarenheid van zowel de manschappen als de officieren. Het verhaal gaat over twee drummerjongens, Jakin en Lew, die over het algemeen wanorde scheppen. Wanneer het nieuws komt dat hun compagnie naar het front zal worden gestuurd, overtuigen beiden de kolonel hen mee te laten gaan.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:05 uur

geplaatst: vandaag om 09:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.